Tämä näyttely kertoo irtisanottujen kulttuuriperinnöstä. Pääset lukemaan irtisanomiskokemuksia TARINAT –valikosta.

Irtisanominen kuuluu yhä enemmän jokaisen ihmisen työuraan ja myös kansainväliseen työelämään. Harva uutisviikko menee ohi ilman, ettei ilmoitettaisi jossakin päin Suomea aloitettavista yt-neuvotteluista tai irtisanomisista.

Työsuhdetta verrataan usein parisuhteeseen. Se voi olla onnellinen tai täysin mahdoton ja sen päättyminen voi tulla yllätyksenä. Työsuhteeseen sitoudutaan, sen varaan rakennetaan yksityiselämää ja sen loppuminen aiheuttaa joskus koviakin kerrannaisvaikutuksia.

Irtisanomisen kokemuksia on kuitenkin yhtä paljon kuin kokijoitakin. Näiden esineiden lahjoittajat ovat kuvanneet irtisanomistaan työelämänsä suurimmaksi tragediaksi sekä kokeneensa lamaantumista ja hämmennystä irtisanomistilanteessa. Se on koettu myös helpotukseksi ja mahdollisuudeksi uuden työn saannissa.

Irtisanomiskokemuksia ja kokemuksiin liittyviä esineitä on koottu vuoden 2018 aikana eri puolilta Suomea. Irtisanottu perintö –hanke on alkanut toukokuussa 2018 ja se on osa Työväenmuseo Werstaan pysyvää kokoelmapolitiikkaa.

Hanke on saanut rahoitusta Museovirastolta ja on osa Eurooppalainen kulttuuriperintövuosi 2018 –teemavuotta.

Palautetta ja kysymyksiä voi esittää Työväenmuseo Werstaalle Palaute-valikon kautta.