IRTISANOTTU

ALA: Teknologiateollisuus
IRTISANOMINEN TAPAHTUNUT:  2008

PERINTÖ

NIMI: Työpaikan kahvikuppi
KÄYTTÖ:  Kahvitauoilla

Silloin aikanaan tämä irtisanominen tuntui siltä, että olisin voinut nyt tätä vielä vähän pidempään tehdä.”

Mä olin elektroniikkatyöntekijä. Meidän päätehtävänä oli laittaa koodit kaikkiin näihin puhelinmuistikortteihin. Meillä oli sellaiset pienet pöytätietokoneet ja pienet kasetit, johon kaikki nämä valmiit muistikortit laitettiin. Meitä oli aina kaksi tekemässä sitä. Sitten kortit piti ladota koneeseen oikein päin. Niihin piti laittaa se oikea numerosarja, joka olikin aina se kaikkein vaativin homma. Yksikin numero sarjassa väärin, niin 10 000-20 000 korttia saattoi mennä väärälle koodille ja sitten vaan uusiksi koko homma. Siinä työvaiheessa piti olla tosi tarkkana, koska ne numerosarjat olivat todella pitkiä. Kahden tunnin välein vaihdettiin työparin kanssa paikkaa.

Meitä oli kaiken kaikkiaan 40 työntekijää, mutta me tehtiin töitä kolmessa vuorossa, samaan tahtiin kuin Nokia, koska olimme kuitenkin Nokian alihankintafirma. Me olimme tehdas tehtaan sisällä, olimme oma pieni yhteisömme.

Ei sitä irtisanomista pystynyt aavistamaan, koska Nokialla nyt meni vielä siihen aikaan aika hyvin. Tai näin me ainakin oletettiin. Mutta sitten siihen tuli kuitenkin äkkiä sellainen tilanne, että meidän pieni työtila vuokrattiin jollekin toiselle yritykselle, ja meidät laitettiin yhteen nurkkaan. Se oli ehkä se ensimmäinen vaihe siinä, mutta ei siitä nyt kukaan vielä osannut aavistaa mitään. Vaan tykättiin vaan, että okei, tämä on nyt tällainen järjestely. Sitten seuraava juttu oli, että kuultiin, että Nokia ehkä ottaa nämä toiminnot itselleen, että me opetetaan Nokialta määrätyt tietyt työntekijät näihin meidän hommiin. Mutta ei se nyt siinäkään vielä hälytyskellot soineet. Mutta lopputulos oli se, että kun nämä opetuslapset oli saatu oppimaan, niin sanottiin, että nyt teitä ei enää tarvita ja Nokia ottaa nämä toiminnot nyt itselleen. Mutta meille sitten kuitenkin ilmoitettiin hyvän aikaa ennen, että meidän toiminta tullaan lopettamaan vuoden 2008 lopussa.

Meidän toimitusjohtaja piti kyllä ajan tasalla sitten kaikki työntekijät, kun vain sai jotakin tietoa. Että siitä ei kyllä voi moittia, hän kertoi kyllä sitten heti kun vain tiesi jotain. Hän sanoikin meille sitten, että me työntekijät emme ole syypäitä tähän, vaan jutut tulee muualta.

Silloin aikanaan tämä irtisanominen tuntui siltä, että olisin voinut nyt tätä vielä vähän pidempään tehdä. Mutta, se nyt vaan oli sellainen. On asioita joihin voi vaikuttaa ja asioita joihin ei voi vaikuttaa.

Tämä on mun vanha työpaikan kahvimuki. Meille kaikille annettiin omat kahvimukit ja sitten me teipattiin omat nimet tähän kylkeen, että omansa erotti, kun kaikki olivat saman näköisiä.

En ole missään tapauksessa katkera. Se oli sellainen työpaikka, ja sen jälkeen on taas jotakin muuta. Mutta sen mä sanon kyllä, että tämä nykyaika on mennyt yhä vaan hektisemmäksi. Mutta kun yksi ovi sulkeutuu, niin toinen aukenee.

 Kaikki tarinat

Irtisanomistodistus

Periaatteessa se ei tullut yllätyksenä, koska olin jo aiemmin saanut tiedon pääluottamusmieheltä, että minut aiotaan irtisanoa.

”Potkut”

Tämä taideteos kuvaa tilannetta, kun työntekijälle annetaan potkut ja tuotanto siirretään pois Suomesta Italian Triesten tehtaalle.

Valokuva työnteosta

35 vuotta talossa ja kaksi viikkoa ennen kuin täytin 50 vuotta, niin mut irtisanottiin.

Työsuojelupaita

Minähän päätin heti, kun tämä tilanne siis konkretisoitui, että nyt menen opiskelemaan jotakin uutta, muuta ammattia.

Lippalakki

Silloin aikanaan tämä oli kerta kaikkiaan ikävä kokemus ja tilanne.

Valkovihreä kynä

Tämä kynä ei nyt varmaan ole ihan vahingossa jäänyt taskuun sieltä entisestä työpaikasta.

Teema-lautanen

Viimeisenä työpäivänä olin lasittajana ja koneenhoitajana sen koneen luona, joka oli vielä päällä.

Pullo Ouzoa

Mutta seuraavana aamuna mulla oli aika sellainen toimelias olo.

Rissa

Tähän rissaan liittyy pelkästään positiivisia muistoja. Mun työpaikka työnä oli aivan loistava.

Punainen kansio

Tämä on tällainen kansio, joka sisältää hyvin paljon faktaa tuosta ajasta ja tähän liittyy hyvin paljon tunnearvoa.

Mekko

Olin ensinnäkin hankkinut uuden Marimekon mekon, jonka sitten laitoin päälleni ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen.

Paita

Mulla oli toisessa kädessä irtisanomisilmoitus ja toisessa tervetulokirje.

Viiri

Oli myös helpottavaa, kun meidät kaikki irtisanottiin.

Kuulakärkikynät

Mun oli hankala lähteä sieltä. Siellä oli kuitenkin niin tiivis työyhteisö.

Kuonahakku

Tämä kuonahakku kulki matkassa pitkään.

Avaimenperä

Uudistuksen jälkeen avaimia oli enää kaksi tai kolme.

Ammattilehti

Mulle on jäänyt sellainen haikeus siitä työyhteisöstä, ihmisistä, kenen kanssa siellä oli tekemisissä.