IRTISANOTTU

ALA: Panimoteollisuus
IRTISANOMINEN TAPAHTUNUT:  1995

PERINTÖ

NIMI: Kangasmerkkejä ja kortteja
KÄYTTÖ:  Työpaikkojen säilyttämisen puolesta tehtyjä tavaroita

Lopullisen irtisanomistiedon jälkeen me työntekijät sovimme heti, että työt tehdään kunnialla loppuun.

Olin panimolla muun muassa varastomies. Luettiin tietokoneelta tilaustiedot, ja keräsimme ne oikeisiin paikkoihin lavoille, jotka menivät sitten tilaajille. Toimin myös pääluottamusmiestehtävissä.

Työyhteisö oli uskomattoman läheinen ja hyvin tiivis. Meidän työyhteisö oli muotoutunut jo Auran panimon ajalta. Meillä oli ammattiosaston puolelta omia harrastusryhmiä ja käytiin matkoilla. Ajateltiin, että tänne kun tullaan töihin, niin täältä lähdetään sitten eläkkeelle. Siksi tällaisen työyhteisön hajoaminen oli kova juttu.

Sen tehtaan tekniikkaa parannettiin vuonna 1994. Sinne tehtiin uudet korkeavarastot ja uudet hiivahuoneet. Vuotta aikaisemmin oltiin kutsuttu media uuden korkeavaraston vihkiäisiin. Vuosi myöhemmin uutisoitiin irtisanomisista. Sitä ei meinannut kukaan uskoa.

Tuntui se aika katkeralta sinänsä. Olin jo itse siinä iässä, ettei se minulle niin kauheaa ollut. Mutta pääluottamusmiehenä kun sitä katseli, niin tuli aika huolestunut olo siitä, että miten tämä porukka nyt sitten pärjää. Suurin osa meistä ei ollut ikinä töitä hakenut ja ei ollut mitään käsitystä jostain työttömyysturvasta tai työnhausta. Silloin pidettiin ammattiosastolla tilaisuuksia, joissa sitten kerrottiin ja juteltiin työnhausta.

Lopullisen irtisanomistiedon jälkeen me työntekijät sovimme heti, että työt tehdään kunnialla loppuun. Kun julkinen tieto panimon lopettamisesta tuli, niin toimittajat kysyivät lakkomahdollisuudesta. Sanoin, että me näytämme, miten me tehdään työt kunnolla loppuun saakka. Olen vieläkin ylpeä meidän työntekijöistä. Ammattiylpeys oli vahva. Ei ollut sellaisia heittomiehiä, joilla ei ole väliä sillä, missä ne käyvät töissä. Kuitenkin oli raskasta mennä töihin ja olla siellä, koska…No, elämä meni pystyyn ihan toisella tavalla, kuin mitä oli ajatellut.

Ammattiosastolla painettiin tämmöisiä kangasmerkkejä, tarroja ja postikortteja. Tällainen kangasmerkki rinnassa kerättiin nimiä työpaikkojen säilyttämisen puolesta eri paikoissa, esimerkiksi TPS:n peleissä. Tässä kortissa on vanha Auran mainos ja tässä toisessa Aura-olut on jo haudattu ja sen kaveri, Porin Karhu, on suremassa. Lähetimme näitä esimerkiksi Hartwallin tehtaan johdolle, Turun ja Kaarinan kaupungin johtajille ja hallituksille. Muistutettiin näin, että mitä oli tapahtunut.

Nykyään ei varmaan olekaan paljoa tällaisia työpaikkoja, joihin ollaan sitouduttu. Irtisanomisetkin ovat erilaisia. Mutta kun ajattelee että ihminen muuttaa työn perässä, perustaa perheen ja sitten ilmoitetaan potkuista…Ei se ole helppoa.

 Kaikki tarinat

Irtisanomistodistus

Periaatteessa se ei tullut yllätyksenä, koska olin jo aiemmin saanut tiedon pääluottamusmieheltä, että minut aiotaan irtisanoa.

”Potkut”

Tämä taideteos kuvaa tilannetta, kun työntekijälle annetaan potkut ja tuotanto siirretään pois Suomesta Italian Triesten tehtaalle.

Valokuva työnteosta

35 vuotta talossa ja kaksi viikkoa ennen kuin täytin 50 vuotta, niin mut irtisanottiin.

Työsuojelupaita

Minähän päätin heti, kun tämä tilanne siis konkretisoitui, että nyt menen opiskelemaan jotakin uutta, muuta ammattia.

Lippalakki

Silloin aikanaan tämä oli kerta kaikkiaan ikävä kokemus ja tilanne.

Valkovihreä kynä

Tämä kynä ei nyt varmaan ole ihan vahingossa jäänyt taskuun sieltä entisestä työpaikasta.

Teema-lautanen

Viimeisenä työpäivänä olin lasittajana ja koneenhoitajana sen koneen luona, joka oli vielä päällä.

Pullo Ouzoa

Mutta seuraavana aamuna mulla oli aika sellainen toimelias olo.

Rissa

Tähän rissaan liittyy pelkästään positiivisia muistoja. Mun työpaikka työnä oli aivan loistava.

Punainen kansio

Tämä on tällainen kansio, joka sisältää hyvin paljon faktaa tuosta ajasta ja tähän liittyy hyvin paljon tunnearvoa.

Mekko

Olin ensinnäkin hankkinut uuden Marimekon mekon, jonka sitten laitoin päälleni ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen.

Paita

Mulla oli toisessa kädessä irtisanomisilmoitus ja toisessa tervetulokirje.

Kahvikuppi

Se oli sellainen työpaikka, ja sen jälkeen on taas jotakin muuta.

Viiri

Oli myös helpottavaa, kun meidät kaikki irtisanottiin.

Kuulakärkikynät

Mun oli hankala lähteä sieltä. Siellä oli kuitenkin niin tiivis työyhteisö.

Kuonahakku

Tämä kuonahakku kulki matkassa pitkään.

Avaimenperä

Uudistuksen jälkeen avaimia oli enää kaksi tai kolme.

Ammattilehti

Mulle on jäänyt sellainen haikeus siitä työyhteisöstä, ihmisistä, kenen kanssa siellä oli tekemisissä.