IRTISANOTTU

ALA: Telakkateollisuus
IRTISANOMINEN TAPAHTUNUT:  2014

PERINTÖ

NIMI: Kuonahakku
KÄYTTÖ:  Hitsaustyö

Kun tuolla kaupungilla jonkun tutun vanhan työkaverin näkee, niin se menee siihen vanhaan työpaikkaan aika äkkiä ne jutut.

Työskentelin hitsausoperaattorina. Hitsauskone, se oli sellainen 30 metriä pitkä ja seitsemän metriä leveä, kulki kiskoilla ja se hitsasi enimmäkseen laivojen kansivahvistimia ja muuta.

Työ oli 2-vuorotyötä, mutta kiireisimpinä aikoina siellä oltiin myös yöllä töissä. Se oli sitä aikaa, kun telakalla oli tilauskirjat tupaten täynnä ja työntekijöitä satoja. Kyllähän siellä työpaikalla oli niitä kuppikuntia ja kaveriporukoita. Työyhteisö oli läheinen. Kaikki ne tutut naamat näkyvät tuolla kaupungilla ja aina moikataan.

Irtisanominen ei ehkä ollut niin iso yllätys, koska vaikeasta tilanteesta oli puhuttu jo kauan. Me työntekijät kasvettiin yhdessä siihen tietoisuuteen. että tämä on nyt sitten loppu. Monesti oli ollutsitä ennen lomautuksiakin. Olin itsekin viisi kertaa lomautettuna, työn vähyyden vuoksi. Kun pomo pyysi kirjoittamaan lapun, niin kyllähän sen siinä viimeistään tajusi, että tässä se nyt oli. Mutta sen allekirjoittaminen oli vaan konkreettinen loppu. Pomo kävi pyytämässä, että ”Tuus viiden minuutin päästä käymään”. Ja siinä sitten olin vaan että ahaa, tajusin heti.

Tämä kuonahakku kulki matkassa pitkään. Tämä katkesikin kesken työnteon ja yritin korjata sitä. Pomo oli sitä mieltä, että ei kannata, vaan piti hakea uusi hakku. Ei niitä työkaluja sitten oikeasti saanut korjata, se liittyi työturvallisuuteen.

Kun tuolla kaupungilla jonkun tutun vanhan työkaverin näkee, niin se menee siihen vanhaan työpaikkaan aika äkkiä ne jutut. Minunkin appiukko oli siellä töissä yli 40 vuotta. Me oltiin samassa työpaikassa 30 vuotta, enkä ollut naimisissakaan niin kauan!

Oloni siitä irtisanomisesta on kurja, koska en ole vielä eläkeiässä. Sitä olisi vielä monta vuotta ehtinyt tehdä hommia. Mutta, enpä ole ainut ainakaan. Meitähän lähti kertalaakista 650. En nyt tiedä lohduttaako se, mutta ollaan ainakin sitten samassa veneessä.

 Kaikki tarinat

Irtisanomistodistus

Periaatteessa se ei tullut yllätyksenä, koska olin jo aiemmin saanut tiedon pääluottamusmieheltä, että minut aiotaan irtisanoa.

”Potkut”

Tämä taideteos kuvaa tilannetta, kun työntekijälle annetaan potkut ja tuotanto siirretään pois Suomesta Italian Triesten tehtaalle.

Valokuva työnteosta

35 vuotta talossa ja kaksi viikkoa ennen kuin täytin 50 vuotta, niin mut irtisanottiin.

Työsuojelupaita

Minähän päätin heti, kun tämä tilanne siis konkretisoitui, että nyt menen opiskelemaan jotakin uutta, muuta ammattia.

Lippalakki

Silloin aikanaan tämä oli kerta kaikkiaan ikävä kokemus ja tilanne.

Valkovihreä kynä

Tämä kynä ei nyt varmaan ole ihan vahingossa jäänyt taskuun sieltä entisestä työpaikasta.

Teema-lautanen

Viimeisenä työpäivänä olin lasittajana ja koneenhoitajana sen koneen luona, joka oli vielä päällä.

Pullo Ouzoa

Mutta seuraavana aamuna mulla oli aika sellainen toimelias olo.

Rissa

Tähän rissaan liittyy pelkästään positiivisia muistoja. Mun työpaikka työnä oli aivan loistava.

Punainen kansio

Tämä on tällainen kansio, joka sisältää hyvin paljon faktaa tuosta ajasta ja tähän liittyy hyvin paljon tunnearvoa.

Mekko

Olin ensinnäkin hankkinut uuden Marimekon mekon, jonka sitten laitoin päälleni ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen.

Paita

Mulla oli toisessa kädessä irtisanomisilmoitus ja toisessa tervetulokirje.

Kahvikuppi

Se oli sellainen työpaikka, ja sen jälkeen on taas jotakin muuta.

Viiri

Oli myös helpottavaa, kun meidät kaikki irtisanottiin.

Kuulakärkikynät

Mun oli hankala lähteä sieltä. Siellä oli kuitenkin niin tiivis työyhteisö.

Avaimenperä

Uudistuksen jälkeen avaimia oli enää kaksi tai kolme.

Ammattilehti

Mulle on jäänyt sellainen haikeus siitä työyhteisöstä, ihmisistä, kenen kanssa siellä oli tekemisissä.