IRTISANOTTU

ALA: Vaateteollisuus
IRTISANOMINEN TAPAHTUNUT:  2006

PERINTÖ

NIMI: Kuulakärkikynät
KÄYTTÖ:  Ollut käytössä yt-neuvotteluissa muistiinpanojen kirjoittamisessa

”Näillä kirjoiteltiin paljon muistiinpanoja yt-neuvotteluissa. Ne ovat olleet kovassa käytössä.”

Olin töissä Nansolla. Toimin tehdastyöntekijänä ja hoidin myös luottamusmiestehtäviä. Siinä loppuvaiheessa meitä oli 105 työntekijää. Mun oli hankala lähteä sieltä. Siellä oli kuitenkin niin tiivis työyhteisö.

Meillä oli ollut jo useampi vuosi siinä niitä lomautus- ja myös irtisanomisneuvotteluita. Ilmoitus tehtaan sulkemisesta tuli maaliskuussa 2016. Sitten aloimme käydä neuvotteluita ja kaikilla oli kuitenkin työvelvoite marraskuun loppuun asti. Joulukuussa siellä oli enää laikkarit, mekaanikot, minä ja joku toimihenkilö ja tyhjennettiin koko sukkatehdas.

Pääluottamusmiehelle työnantaja ilmoitti ensimmäiseksi, että tämä tehdas suljetaan. Sen jälkeen työnantaja piti tiedotustilaisuuden työntekijöille. Kaikki olivat tosi järkyttyneitä. Meille luottamusmiehille annettiin kuitenkin tehtäväksi laittaa ympäri tehdasta semmoisia pieniä palautelaatikoita, että saa kirjoittaa lapulle nimettömästi omia tuntemuksia ja työnantajalla olisi sitten tietoa siitä, miten työntekijät suhtautuvat tähän. Kun näitä palautelaatikoita olimme laittamassa, niin sitten hoksattiin, että porukat marssivat ulos. Kyllä me yritettiin soittaa näille ulosmarssineille, mutta eihän niitä sinä päivänä takaisin saanut. Mielenilmaushan se oli.

Minä toin muutaman kynän, jotka löysin. Nämä olivat mulla mukana aina neuvotteluissa. Tästä toisesta ei kauheasti enää mustetta tulekaan. Näillä kirjoiteltiin paljon muistiinpanoja yt-neuvotteluissa. Ne ovat olleet kovassa käytössä.

No nyt sitä alkaa olla jo vähän rennompi. Mutta kun tuli tämä pyyntö tulla kertomaan tästä irtisanomiskokemuksesta, niin tuli tunne, että ei millään olisi halunnut tulla. Se on sitten kuitenkin sen verran pinnalla vielä se inhottava olotila, mikä silloin oli. Ei se ollut mitenkään helppoa ja kuunnella vielä kaikkien ajatuksia ja vielä omat murheet päälle, että mitä se tulevaisuus nyt sitten tuo tullessaan.

Meidän ammattiosastokin pyörii vielä. Hallitus vielä kokoontuu ja näin, mutta vähän vaikuttaa siltä, että ei me kovin kauaa enää pystytä ammattiosastoa ylläpitämään. Kaikki kuitenkin suuntautuvat niin eri aloille, niin pitää ruveta miettimään sitä lopettamista sitten.

Olen itse ollut sen irtisanomisen jälkeen töissä, määräaikaishommissa. Mutta nyt vähän aikaa sitten aloitin jälleen koulun. Olen suorittamassa myynnin ammattitutkintoa.

Ja kun tätä aikaa on kulunut, niin se on helpottanut. Vanhoilla työkavereilla menee myös hyvin. Ei ole sitä surutaakkaa enää ja itselläkin se helpottaa, kun näkee että ihmiset selviävät. Hyvin menee, kun elämä vie eteenpäin.

 Kaikki tarinat

Irtisanomistodistus

Periaatteessa se ei tullut yllätyksenä, koska olin jo aiemmin saanut tiedon pääluottamusmieheltä, että minut aiotaan irtisanoa.

”Potkut”

Tämä taideteos kuvaa tilannetta, kun työntekijälle annetaan potkut ja tuotanto siirretään pois Suomesta Italian Triesten tehtaalle.

Valokuva työnteosta

35 vuotta talossa ja kaksi viikkoa ennen kuin täytin 50 vuotta, niin mut irtisanottiin.

Työsuojelupaita

Minähän päätin heti, kun tämä tilanne siis konkretisoitui, että nyt menen opiskelemaan jotakin uutta, muuta ammattia.

Lippalakki

Silloin aikanaan tämä oli kerta kaikkiaan ikävä kokemus ja tilanne.

Valkovihreä kynä

Tämä kynä ei nyt varmaan ole ihan vahingossa jäänyt taskuun sieltä entisestä työpaikasta.

Teema-lautanen

Viimeisenä työpäivänä olin lasittajana ja koneenhoitajana sen koneen luona, joka oli vielä päällä.

Pullo Ouzoa

Mutta seuraavana aamuna mulla oli aika sellainen toimelias olo.

Rissa

Tähän rissaan liittyy pelkästään positiivisia muistoja. Mun työpaikka työnä oli aivan loistava.

Punainen kansio

Tämä on tällainen kansio, joka sisältää hyvin paljon faktaa tuosta ajasta ja tähän liittyy hyvin paljon tunnearvoa.

Mekko

Olin ensinnäkin hankkinut uuden Marimekon mekon, jonka sitten laitoin päälleni ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen.

Paita

Mulla oli toisessa kädessä irtisanomisilmoitus ja toisessa tervetulokirje.

Kahvikuppi

Se oli sellainen työpaikka, ja sen jälkeen on taas jotakin muuta.

Viiri

Oli myös helpottavaa, kun meidät kaikki irtisanottiin.

Kuonahakku

Tämä kuonahakku kulki matkassa pitkään.

Avaimenperä

Uudistuksen jälkeen avaimia oli enää kaksi tai kolme.

Ammattilehti

Mulle on jäänyt sellainen haikeus siitä työyhteisöstä, ihmisistä, kenen kanssa siellä oli tekemisissä.