IRTISANOTTU

ALA: Vaateteollisuus
IRTISANOMINEN TAPAHTUNUT:  2016

PERINTÖ

NIMI: Kynsiviila ja työkäsineet
KÄYTTÖ:  Ollut käytössä tuotteiden tarkastuksessa 

”Lopullinen tieto tuotiin mielestäni vähän järkyttävälläkin tavalla ihmisille tiedoksi. ”

Olin Nanson tehtaalla töissä. Menin sinne vuonna 1984, kun odottelin opiskelupaikkaa. Ja jäin sinne.

Menin alun perin sinne muotoilijaksi, mutta ehdin olla siellä useassa eri tehtävässä. Olin varapääluottamusmiehenä kuutisen vuotta. Työskentelin myös varatyösuojeluvaltuutetun tehtävissä. Katsottiin että minulla on tarvittavia luonteenominaisuuksia, joita tarvitaan, kun irtisanomiset ovat edessä.

Lomautus- ja irtisanomisneuvotteluita oli käyty jo paljon. Ehkä sitä osasi sitten odottaa, että lopullinen päätös voi olla tällainenkin, että meistä luovutaan. Mutta siinä kuitenkin elätteli toivoa siitä, että no jos vielä kuitenkin joku ratkaisu löytyisi, jos jostakin löytyisi ostaja. Silloin kun tulin nuorena tänne, muistan että silloinkin koko ajan pelättiin että pannaan lappu luukulle. Meillä oli silloin myös jatkuvasti lomautuksia. Sitten kun Nanso osti meidät, niin alkoi tavallaan se kulta-aika, että meillä oli jatkuvasti tilauksia. Sitten alkoi taas alamäki ja lomautukset.

Kuitenkin se tuli sellaisena shokkina. Lopullinen tieto tuotiin mielestäni vähän järkyttävälläkin tavalla ihmisille tiedoksi. Työnantaja piti tällaisen julkistamistilaisuuden asiasta kaikille samaan aikaan. Työnantajan edustaja piti meille sellaisen esityksen, ja sitten, lopuksi kankaalla luki ”Tässä ja nyt, sinut on irtisanottu.” Pidettiin vielä hiljainen hetki sen jälkeen. Kun tilaisuus oli ohi, niin me lähdettiin tekemään työnantajan antamaa määräystä palautelaatikosta, jonne pystyi nimettömästi kirjoittaa tuntemuksiaan. Työnantajallakin oli vähän huolta siitä, että miten ihmiset sitten reagoivat tähän. Sinä aikana työväki oli päättänyt kävellä ulos. Lehdistön edustajat pyörivät pihalla ja siellä kävi paikallis-Ylen edustajia. Siinä oli kaikenlaista hässäkkää ja tuntui, kuin olisi ollut sumussa. Oli läsnä, mutta tavallaan oli samaan aikaan jossain muualla. Kaikki oli jotenkin sekavaa.

Viimeiset työpäivät siivosimme ja omat henkilökohtaiset tavarat vietiin sieltä pois. Ja henkilökohtainen kahvimukini! Olin ajatellut vieväni sen kotiin. Laitoin sen laukkuun ja laukun pöydälle. Se kierähti sieltä pois ja meni säpäleiksi. Tuumattiin työkaverin kanssa siinä, että se ei halunnut lähteä pois täältä ja laitoin sen työpaikan roskakoriin.

Kynsiviilat olivat meille erittäin tärkeitä työkaluja. Kynsien piti olla hyvässä kunnossa, ettei tullut kiristymiä sukkahousuihin. Näitä me saatiin työnantajalta, eikä tarvinnut ostaa omia. Tällaisia hanskoja käytettiin tuotteiden tarkastusvaiheessa. Jos sattui niin että kädet olivat karheat, niin laitettiin hanskat, ettei tuotteille tapahtunut mitään.

Nyt kun miettii jälkeenpäin, niin eihän se ollut helppoa ja työsuojelutyöntekijänä joutui pitämään niin paljon huolta niistä muista. Tein omaa surutyötäni huomaamattani, siinä sivussa. Työt loppuivat marraskuussa ja olin jo hakenut opiskelemaan sitä ennen. Joulukuussa sain tiedon, että minut on hyväksytty lähihoitajakoulutukseen. Opiskelut alkoivat sitten tammikuussa, mutta meni pitkän aikaa, että lopullisesti toivuin. Mutta sellaista täydellistä epätoivon tilaa ei tullut missään vaiheessa.

 Kaikki tarinat

Irtisanomistodistus

Periaatteessa se ei tullut yllätyksenä, koska olin jo aiemmin saanut tiedon pääluottamusmieheltä, että minut aiotaan irtisanoa.

”Potkut”

Tämä taideteos kuvaa tilannetta, kun työntekijälle annetaan potkut ja tuotanto siirretään pois Suomesta Italian Triesten tehtaalle.

Valokuva työnteosta

35 vuotta talossa ja kaksi viikkoa ennen kuin täytin 50 vuotta, niin mut irtisanottiin.

Työsuojelupaita

Minähän päätin heti, kun tämä tilanne siis konkretisoitui, että nyt menen opiskelemaan jotakin uutta, muuta ammattia.

Lippalakki

Silloin aikanaan tämä oli kerta kaikkiaan ikävä kokemus ja tilanne.

Valkovihreä kynä

Tämä kynä ei nyt varmaan ole ihan vahingossa jäänyt taskuun sieltä entisestä työpaikasta.

Teema-lautanen

Viimeisenä työpäivänä olin lasittajana ja koneenhoitajana sen koneen luona, joka oli vielä päällä.

Pullo Ouzoa

Mutta seuraavana aamuna mulla oli aika sellainen toimelias olo.

Rissa

Tähän rissaan liittyy pelkästään positiivisia muistoja. Mun työpaikka työnä oli aivan loistava.

Punainen kansio

Tämä on tällainen kansio, joka sisältää hyvin paljon faktaa tuosta ajasta ja tähän liittyy hyvin paljon tunnearvoa.

Mekko

Olin ensinnäkin hankkinut uuden Marimekon mekon, jonka sitten laitoin päälleni ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen.

Paita

Mulla oli toisessa kädessä irtisanomisilmoitus ja toisessa tervetulokirje.

Kahvikuppi

Se oli sellainen työpaikka, ja sen jälkeen on taas jotakin muuta.

Viiri

Oli myös helpottavaa, kun meidät kaikki irtisanottiin.

Kuulakärkikynät

Mun oli hankala lähteä sieltä. Siellä oli kuitenkin niin tiivis työyhteisö.

Kuonahakku

Tämä kuonahakku kulki matkassa pitkään.

Avaimenperä

Uudistuksen jälkeen avaimia oli enää kaksi tai kolme.

Ammattilehti

Mulle on jäänyt sellainen haikeus siitä työyhteisöstä, ihmisistä, kenen kanssa siellä oli tekemisissä.