IRTISANOTTU

ALA: Mediaseuranta
IRTISANOMINEN TAPAHTUNUT: 2012

PERINTÖ

NIMI: Nimikoitu kahvimuki
KÄYTTÖ:  Kahvitauoilla

”Sen takia tämä työttömyys tuntuu vieläkin välillä eksoottiselta, että miten se onkin mahdollista?”

Olin mediaseuraaja isossa viestintä- ja kustannustalossa. Työni oli julkisuuskuvaseurannan tekemistä asiakkaille.

Mulla on tosi lämpimät muistot siitä työyhteisöstä. Työilmapiiri oli tosi hyvä. Ei ollut ikinä stressaavaa lähteä töihin. Jossain vaiheessa kaikille tilattiin omat nimikoidut mukit. Kai siinä ajatus oli, että sitten ei ehkä tule niin paljon tiskiä, kun jokaisella on käytössä oma.

Meille tuli tosi yllättäen tieto, että kilpailija on ostanut meidät. Yt-neuvottelujen alussa meidät ostaneen firman edustajat pyysivät yksitellen sellaiseen toimistohuoneeseen ja kertoivat, että saako jatkaa työnekijänä. Minä ilmoitin pääluottamusmiehelle, että voin lähteä vapaaehtoisesti. Mutta en tiennyt, että olin jo sillä irtisanottavien listalla. Lähtijät oli valittu vieri vierestä. Kuin olisi viivoittimella vedetty, että ketkä saa lähteä.

Muistan, kun odotin siellä ulkopuolella sitä omaa vuoroani ja yksi nuorempi työntekijä tuli sieltä itkien pois. Itse olin jotenkin vähän uhmakas siinä tilanteessa. Halusin kertoa heille lähtijänä, että täällä on ollut tosi hyvä työilmapiiri ja toivottavasti se säilyy. Ehkä vähän jopa vittuilin niille siinä tilanteessa, kun mulla ei ollut siinä tilanteessa mitään hävittävää. Koin sen niin, että iso paha susi söi meidät ja en sitten enää halunnut olla osa sitä uutta yritystä.

Me irtisanotut saatiin kaikki läksiäislahjat sen vanhan firman puolesta. Olimme koko työyhteisö siinä koolla, kun ne lahjat jaettiin. Se tilaisuus oli tosi lämminhenkinen. Harmittaa vieläkin, etten kiittänyt sitä meidän toimitusjohtajaa.

Tunne irtisanomisesta on aika ristiriitainen. Se oli yt-neuvottelujen tulos, niin ei tullut sellaista oloa, että juuri minusta haluttiin eroon. Enkä halunnut olla osa sitä uutta. Ehkä se tuntui sellaiselta kohtalolta ja sain viimeinkin keskittyä graduuni. Sen jälkeen olen kuitenkin ollut vain pätkätöissä ja välillä työttömänä. Nuorena mulla oli aina ollut töitä ja ajattelutapa, että aina sitä jotakin työtä löytyy. Sen takia tämä työttömyys tuntuu vieläkin välillä eksoottiselta, että miten se onkin mahdollista?

Sieltä on jäänyt pitkiä ystävyyssuhteita. Vieressä istuvaan työkaveriin tutustui tosi hyvin. Lopulta se meni siihen, että me viestiteltiin toisillemme, vaikka istuttiin vierekkäin. Juteltiin ihan tosi henkilökohtaisia juttuja. Välillä tehtiin sellaisia sanaleikkejä sitten chatissa. Mulla ei ole sen jälkeen ollut työkaveria, jonka kanssa olisi ollut samanlaista verbaalia yhteyttä tuolla tasolla. Se oli tosi hauskaa ja aika uniikkia.

 Kaikki tarinat

Irtisanomistodistus

Periaatteessa se ei tullut yllätyksenä, koska olin jo aiemmin saanut tiedon pääluottamusmieheltä, että minut aiotaan irtisanoa.

”Potkut”

Tämä taideteos kuvaa tilannetta, kun työntekijälle annetaan potkut ja tuotanto siirretään pois Suomesta Italian Triesten tehtaalle.

Valokuva työnteosta

35 vuotta talossa ja kaksi viikkoa ennen kuin täytin 50 vuotta, niin mut irtisanottiin.

Työsuojelupaita

Minähän päätin heti, kun tämä tilanne siis konkretisoitui, että nyt menen opiskelemaan jotakin uutta, muuta ammattia.

Lippalakki

Silloin aikanaan tämä oli kerta kaikkiaan ikävä kokemus ja tilanne.

Valkovihreä kynä

Tämä kynä ei nyt varmaan ole ihan vahingossa jäänyt taskuun sieltä entisestä työpaikasta.

Teema-lautanen

Viimeisenä työpäivänä olin lasittajana ja koneenhoitajana sen koneen luona, joka oli vielä päällä.

Pullo Ouzoa

Mutta seuraavana aamuna mulla oli aika sellainen toimelias olo.

Rissa

Tähän rissaan liittyy pelkästään positiivisia muistoja. Mun työpaikka työnä oli aivan loistava.

Punainen kansio

Tämä on tällainen kansio, joka sisältää hyvin paljon faktaa tuosta ajasta ja tähän liittyy hyvin paljon tunnearvoa.

Mekko

Olin ensinnäkin hankkinut uuden Marimekon mekon, jonka sitten laitoin päälleni ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen.

Paita

Mulla oli toisessa kädessä irtisanomisilmoitus ja toisessa tervetulokirje.

Kahvikuppi

Se oli sellainen työpaikka, ja sen jälkeen on taas jotakin muuta.

Viiri

Oli myös helpottavaa, kun meidät kaikki irtisanottiin.

Kuulakärkikynät

Mun oli hankala lähteä sieltä. Siellä oli kuitenkin niin tiivis työyhteisö.

Kuonahakku

Tämä kuonahakku kulki matkassa pitkään.

Avaimenperä

Uudistuksen jälkeen avaimia oli enää kaksi tai kolme.

Ammattilehti

Mulle on jäänyt sellainen haikeus siitä työyhteisöstä, ihmisistä, kenen kanssa siellä oli tekemisissä.