IRTISANOTTU

ALA: Mediamyynti
IRTISANOMINEN TAPAHTUNUT:  2006

PERINTÖ

NIMI: Musta-valkoraidallinen paita 
KÄYTTÖ:  Ollut päällä irtisanomisen hetkellä

”Muistan, missä kohtaa istuin se paita päällä ja hermostuksissani pyörittelin mun sormuksia.”

Olin mediamyyjänä, ison konsernin palveluksessa. Myin mainoksia lehtiin ja toimin asiakaspalvelutehtävissä. Alussa se oli ollut 20 hengen työyhteisö, mutta hiljalleen väki väheni.

Yt-neuvottelujen alussa mulla oli tunne, että meistä mediamyyjistä toinen lähtee. Lopullinen päätös tuli juhannuksen aatonaattona. Olin jäämässä kesälomalle. Meillä oli ensin palaveri, jossa oli koko henkilökunta ja konsernin edustaja koolla. Hän kutsui mut tapaamiseen ja kertoi, että ”sun työsuhde on nyt sitten ohi”.

Koska olin lomalle lähdössä, niin lähdin siitä sitten saman tien pois. Pyysin kuitenkin palkkatoimistosta tiedon, että kuinka paljon mulla on lomia ja vapaita käyttämättä. Niitä oli yhteensä kaksi kuukautta. Se oli saman verran kuin irtisanomisaika.

Se oli hyvin kolkko ja kylmä tilanne. Ei kiitelty mistään, vaan sanottiin vaan että voit lähteä heti. Olin ennakoinut, että näin tulee käymään ja olin jo hakeutunut opiskelemaan. Samana päivänä, kun menin kotiin sen irtisanomislapun kanssa, oli postissa kirje, että mut on hyväksytty opiskelemaan. Mulla oli toisessa kädessä irtisanomisilmoitus ja toisessa tervetulokirje. En oikein itsekään vielä tiennyt, että kävikö siinä hyvin vai huonosti!

Myöhemmin työpaikalla järjestettiin pieni kahvitilaisuus ja sain pienen lahjan. Toivotettiin onnea opin tielle. Siitä jäi hyvä muisto.

Tämän paidan olin hankkinut vähän ennen irtisanomistani. Se oli kivan näköinen ja hyvää materiaalia. Mulle on jäänyt mieleen se hetki, kun me istutaan kokouspöydän äärellä ja on konsernin väkeäkin paikalla. Muistan, missä kohtaa istuin se paita päällä ja hermostuksissani pyörittelin mun sormuksia. Muistan myös työkavereiden vaatetuksia. Yhdellä heistä oli valkoinen pitsipaita. Mies joka mut irtisanoi, oli pukeutunut pikkutakkiin ja kauluspaitaan. Ja ilmapiiri oli kireä ja varautunut. Kun mulla oli tämä paita päällä viimeksi, kehuttiin, että vitsi, miten hyvän näköinen paita. En sanonut ääneen, mutta ajattelin, että tietäisitpä tämän paidan tarinan.

Nykyinen työnantajani oli myös aikoinaan töissä lehdellä, josta mut irtisanottiin. Kun hän kuuli tästä, niin hän kyseli yhdeltä ystävältäni, että voiko hän soittaa mulle ja pyytää töihin. Hän oli myös tietoinen mun opiskelusta. Olen tehnyt kaikki työssäoppimisjaksot täällä. Mulla loppui nyt toukokuussa koulu ja olen sitten ollut täällä töissä. Sanotaan, että ketään ei tulla hakemaan kotoa töihin. Ehkä olen se poikkeus, joka vahvistaa säännön. Olen itse asiassa mun entisen työnantajan pahimmalla kilpailijalla töissä.

 Kaikki tarinat

Irtisanomistodistus

Periaatteessa se ei tullut yllätyksenä, koska olin jo aiemmin saanut tiedon pääluottamusmieheltä, että minut aiotaan irtisanoa.

”Potkut”

Tämä taideteos kuvaa tilannetta, kun työntekijälle annetaan potkut ja tuotanto siirretään pois Suomesta Italian Triesten tehtaalle.

Valokuva työnteosta

35 vuotta talossa ja kaksi viikkoa ennen kuin täytin 50 vuotta, niin mut irtisanottiin.

Työsuojelupaita

Minähän päätin heti, kun tämä tilanne siis konkretisoitui, että nyt menen opiskelemaan jotakin uutta, muuta ammattia.

Lippalakki

Silloin aikanaan tämä oli kerta kaikkiaan ikävä kokemus ja tilanne.

Valkovihreä kynä

Tämä kynä ei nyt varmaan ole ihan vahingossa jäänyt taskuun sieltä entisestä työpaikasta.

Teema-lautanen

Viimeisenä työpäivänä olin lasittajana ja koneenhoitajana sen koneen luona, joka oli vielä päällä.

Pullo Ouzoa

Mutta seuraavana aamuna mulla oli aika sellainen toimelias olo.

Rissa

Tähän rissaan liittyy pelkästään positiivisia muistoja. Mun työpaikka työnä oli aivan loistava.

Punainen kansio

Tämä on tällainen kansio, joka sisältää hyvin paljon faktaa tuosta ajasta ja tähän liittyy hyvin paljon tunnearvoa.

Mekko

Olin ensinnäkin hankkinut uuden Marimekon mekon, jonka sitten laitoin päälleni ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen.

Kahvikuppi

Se oli sellainen työpaikka, ja sen jälkeen on taas jotakin muuta.

Viiri

Oli myös helpottavaa, kun meidät kaikki irtisanottiin.

Kuulakärkikynät

Mun oli hankala lähteä sieltä. Siellä oli kuitenkin niin tiivis työyhteisö.

Kuonahakku

Tämä kuonahakku kulki matkassa pitkään.

Avaimenperä

Uudistuksen jälkeen avaimia oli enää kaksi tai kolme.

Ammattilehti

Mulle on jäänyt sellainen haikeus siitä työyhteisöstä, ihmisistä, kenen kanssa siellä oli tekemisissä.