IRTISANOTTU

ALA: Teknologiateollisuus, alalla 15 vuotta
IRTISANOMINEN TAPAHTUNUT:  2012

PERINTÖ

NIMI: Pinssi ja kännykän avaustyökalut
KÄYTTÖ:  Takinliepeessä kannettu pinssi ja kännykän avaamiseen tarkoitetut apuvälineet

”Mä en osannut olla silloin siitä irtisanomisesta hirveän pahoillani.

Olin Nokialla tekemässä matkapuhelimia. Lisäksi toimin välillä tehdasoppaana ja sitten olen toiminut siellä myös alueluottamusmiehenä.

Työyhteisö oli todella suuri, meitä oli siellä parhaimpana aikana tuhansittain. Mutta lähityöyhteisö oli aika pieni. Työmenetelmät ehtivät muuttua vuosien varrella ja lopussa oli semmoisia kahden hengen soluja, joissa tehtiin työtä. Ja sitten siinä ehtikin tulla tosi tutuksi sen työkaverin kanssa. Ne kivat työkaverit olivat se syy, miksi siellä viihtyi niin kauan.

Irtisanominen tapahtui niin, että kaikki työntekijät vietiin Salo-halliin, jossa tämä ilmoitus annettiin. Tunnelma oli ollut hämmentyneen hiljainen ja odottava. Kyseltiin, että mitäs nyt tapahtuu, vaikka toisaalta arvattiin mitä tuleman pitää. Se oli yllätys, että ihan koko tuotanto ajetaan alas. Ainakaan minä en olisi uskonut, että kaikki irtisanotaan.

Viimeinen puhelin, mitä teimme oli työnimeltään ”Taika”. Tässä pinssissä on siis sen viimeisen puhelimen nimi, ja tässä on ihan hauska sanaleikki. Tämä pinssi on ollut mulla ilmoitustaululla siitä asti. Nämä ovat kännykän avaustyökaluja. Näillä siis voi liu’uttaa puhelimen kannen tai kuoren pois, kun väliin oli jäänyt roska tai oli joku muu vika. Tämä sinisen sävy on sitten se ”Nokian sininen”. Näistä tulee sellainen positiivinen muisto niistä ajoista.

Mä en osannut olla silloin siitä irtisanomisesta hirveän pahoillani. Ehkä se johtui siitä, että vaikka siellä oli niin pitkään, niin ei elektroniikkatyö ollut mun koulutusta vastaavaa. Mä ehkä vähän jumiuduin sinne, koska se oli kuitenkin ihan mukava työ ja ne mukavat työkaverit.

Irtisanominen oli mulle ehkä sellainen potku, että nyt sitten saa lähteä tekemään sitä haluamaansa uraa, ja kirjoittamisesta olen aina tykännyt. Toinen haaveen aihe on ollut pianon soitto. Sen aloitin heti irtisanomisen jälkeen. Sitä olen harrastanut nyt viisi vuotta. Nyt mulla on tämä uusi työ, jossa olen ollut puoli vuotta ja tykännyt tästä kyllä tosi paljon.

Olen nyt tehnyt kuusi vuotta erilaisia pätkähommia ja opiskellut siinä ohessa, niin ehkä olin kuitenkin turhan optimistinen sen uuden työn saamisessa. Mutta siitä irtisanomisesta on ollut mulle hyötyä, koska tulin lähteneeksi muihin töihin ja aloihin. Multa olisi jäänyt nämä kaikki ihmiset tapaamatta, kokemukset saamatta ja mielenkiintoiset työt olisi jäänyt tekemättä sen takia.

Ei se irtisanominen aina ole paha asia. Paljon riippuu siitä, miten itse asennoituu siihen. Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta voi aina päästä eteenpäin ja ylöspäin.

 Kaikki tarinat

Irtisanomistodistus

Periaatteessa se ei tullut yllätyksenä, koska olin jo aiemmin saanut tiedon pääluottamusmieheltä, että minut aiotaan irtisanoa.

”Potkut”

Tämä taideteos kuvaa tilannetta, kun työntekijälle annetaan potkut ja tuotanto siirretään pois Suomesta Italian Triesten tehtaalle.

Valokuva työnteosta

35 vuotta talossa ja kaksi viikkoa ennen kuin täytin 50 vuotta, niin mut irtisanottiin.

Työsuojelupaita

Minähän päätin heti, kun tämä tilanne siis konkretisoitui, että nyt menen opiskelemaan jotakin uutta, muuta ammattia.

Lippalakki

Silloin aikanaan tämä oli kerta kaikkiaan ikävä kokemus ja tilanne.

Valkovihreä kynä

Tämä kynä ei nyt varmaan ole ihan vahingossa jäänyt taskuun sieltä entisestä työpaikasta.

Teema-lautanen

Viimeisenä työpäivänä olin lasittajana ja koneenhoitajana sen koneen luona, joka oli vielä päällä.

Pullo Ouzoa

Mutta seuraavana aamuna mulla oli aika sellainen toimelias olo.

Rissa

Tähän rissaan liittyy pelkästään positiivisia muistoja. Mun työpaikka työnä oli aivan loistava.

Punainen kansio

Tämä on tällainen kansio, joka sisältää hyvin paljon faktaa tuosta ajasta ja tähän liittyy hyvin paljon tunnearvoa.

Mekko

Olin ensinnäkin hankkinut uuden Marimekon mekon, jonka sitten laitoin päälleni ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen.

Paita

Mulla oli toisessa kädessä irtisanomisilmoitus ja toisessa tervetulokirje.

Kahvikuppi

Se oli sellainen työpaikka, ja sen jälkeen on taas jotakin muuta.

Viiri

Oli myös helpottavaa, kun meidät kaikki irtisanottiin.

Kuulakärkikynät

Mun oli hankala lähteä sieltä. Siellä oli kuitenkin niin tiivis työyhteisö.

Kuonahakku

Tämä kuonahakku kulki matkassa pitkään.

Avaimenperä

Uudistuksen jälkeen avaimia oli enää kaksi tai kolme.

Ammattilehti

Mulle on jäänyt sellainen haikeus siitä työyhteisöstä, ihmisistä, kenen kanssa siellä oli tekemisissä.