IRTISANOTTU

ALA: Konepajateollisuus
IRTISANOMINEN TAPAHTUNUT:  14.1.2004

PERINTÖ

NIMI: ”Potkut”
KÄYTTÖ:  Valmistettu sen jälkeen, kun tuotantoyksikön lopettaminen on ilmoitettu

”Ja koko ajan oli vakuuteltu, että jos tuotanto on kannattava, niin se takaa sen tuotannon pysyvyyden.”

No, siitä on varmasti monenlaista näkemystä, että mikä vaikutti tämän tehtaan lopettamiseen. Voin sanoa, että omakohtaiset, ensimmäiset epäilyt, siitä että jotakin tulee tapahtumaan, tulivat vuonna 2003. Olin työhyvinvointitehtävissä suunnittelemassa projektia, jossa olivat mukana kaikki yrityksen tuotantoyksiköt Euroopassa. Tein projektisuunnitelman, jossa jokaisessa yksikössä ruvetaan taiteen kautta hakemaan hyvinvointia. Haimme työntekijöitä jotka harrastivat taidetta jossain muodossa. Sitten järjestettäisiin näyttely, tällaisesta yhteisestä työpaikkataiteesta ja puhutaan sen vaikutuksesta hyvinvointiin. Ennen kesälomia vuonna 2003 tuli tieto, että konsernin johto sitten hyväksyi tämän. Samaan aikaan oli huhuja, että yritys aikoo sulkea jonkun eurooppalaisen tehtaansa. Ilmoitin, etten aloita projektia ennen, kuin se lopetettava tehdas on selvillä. Silloin oli laskuvaihe, laivanrakennus on aina sellaista, että siinä on nousu- ja laskukausia. Meilläkin oli sitten jo ollut muutamia lomautuksia. Mä ajattelin niin, että varmaan joku pienempi tehdas suljetaan tuotannon takia. Ei tullut mieleenkään, että joku nyt niin tyhmä olisi, että sulkisi taloudellisesti kannattavan tehtaan. Lomien jälkeen syksyllä 2003, kysyin että milloin tulee päätös suljettavasta tehtaasta. Sitten konsernin johdosta tuli viestiä, että jos ei aloitetakkaan sitä taideprojektia vielä. Silloin tuli ensimmäiset ajatukset siitä, että voihan ne sitten sulkea Turun tehtaan.

Näin siinä sitten kävi. Vuodenvaihteessa 2003-2004, epäilyksiä oli tullut lisää ja sen oikeastaan näki tehtaan johdosta. Tämä päätöshän tehtiin hyvissä ajoin ennen kuin se ilmoitettiin. Monta kuukautta ennen, kuin se ilmoitettiin. Ilmoitus tuli 14. päivä tammikuuta 2004. Koko henkilöstö oli koottu tuonne Turun Messuhalliin ja siellä se sitten virallisesti kerrottiin, että tehdas suljetaan. Ihmiset olivat ihan järkyttyneinä. Emme me osanneet kuvitellakaan, että tehdas joka on maailman kannattavin ja hienoin tehdas, että joku voi edes ajatella, että siirretään tuotanto maahan, jossa osaamistaito, laatu ja kaikki, ovat jäljessä. Täällä on yhdessä henkilöstön kanssa kehitetty niitä. Ja koko ajan oli vakuuteltu, että jos tuotanto on kannattava, niin se takaa sen tuotannon pysyvyyden. Sitten kaikki, mitä on vuosien varrella toitotettu, että ”jos kaikki on mukana ja jos tulokset on hyviä”, niin sitten niillä ei olekaan äkkiä mitään merkitystä. Joku vaan päättää, että: ”no, se on Turun tehdas, joka lopetetaan ja siirretään kaikki Italiaan”.

Ei kukaan aluksi uskonut sitä, kun ei sille löytynyt perusteita. Meillä oli helkkarin hyvä henkilöstö. Me oltiin ensimmäisiä suuria tehtaita, jossa siirryttiin aikapalkkaan. Olin itse suunnittelemassa sitä tulospalkkausta. Meidän palkkataso oli tämän alueen korkeimpia, mutta me oltiin äärimmäisen tehokkaita. Se tuntui siis järjettömältä. Meillä oli suunnitelmia 30 prosentin tehostamisesta, jossa ei siis työvauhti kiristynyt yhtään. Oli tarkoitus tehdä vain järkevämmin. Me sovittiin liukuvat työajat ja me oltiin hyviä sekä edistyksellisiä. Tehdas, joka tuohon rantaan valmistui vuonna 1987, oli äärimmäisen hieno ja moderni.

Irtisanomisilmoituksen jälkeen alkoivat ne yt-neuvottelut siitä, että tehdas lopetetaan vuoden loppuun mennessä. Eli me teimme kuitenkin oikeastaan koko sen vuoden 2004 töitä, koska kuitenkin tiedettiin, että tilattuja moottoreita ei saada tehdyksi missään muualla Euroopassa kuin vain Turussa. Meillä oli näin erinomainen neuvotteluasema. Meillähän meni kolme kuukautta siellä tuotannossa niin, että me ei tehty mitään. Me siis painostimme työnantajaa. Meillähän oli vielä 54 moottoria tilauksessa. Eikä ne voineet tehdä niitä missään muualla kuin täällä, ne olisivat myöhästyneet pahasti ja se olisi tullut kalliiksi. Me ei suostuttu tekemään niitä, kaikki oli vaan. Me tultiin töihin, mutta me ei tehty mitään töitä. Mutta ei yrityksen johto sitten uskaltanut siihen mitään tehdä ja lopulta sitten oltiin neuvotteluissa. Sitten kun yt-neuvottelut saatiin päätökseen ja ehdot sen tuotannon tekemisestä, sitten me tehtiin ne moottorit rivakasti loppuun. Meidän tavoitteena oli, että kaksinkertainen palkka tulee kaikille viimeisenä vuotena.

Tämä Potkut-teos tehtiin tehtaan tuotannossa ja sen tekemiseen ei tehtaan johto uskaltanut mitenkään puuttua. Tämä taideteos kuvaa tilannetta, kun työntekijälle annetaan potkut ja tuotanto siirretään pois Suomesta Italian Triesten tehtaalle. Teos oli kaikkien työntekijöiden nähtävillä konepajan tehtaan lattialla. Sitten meillä oli siellä tehtaan pihalla sellainen valtava graniittinen hautakivi. Sitten se tuotiin jossain vaiheessa sisälle ja sen edessä oli sen viimeisen vuoden aikana jatkuvasti kukkia. Eikä siihenkään johto puuttunut. Kaikki koki, että tämä oli väärin.

 

(Potkut-teoksen tekijä ja kokemuksen kertoja ovat eri henkilöitä.)

 Kaikki tarinat

Irtisanomistodistus

Periaatteessa se ei tullut yllätyksenä, koska olin jo aiemmin saanut tiedon pääluottamusmieheltä, että minut aiotaan irtisanoa.

Valokuva työnteosta

35 vuotta talossa ja kaksi viikkoa ennen kuin täytin 50 vuotta, niin mut irtisanottiin.

Työsuojelupaita

Minähän päätin heti, kun tämä tilanne siis konkretisoitui, että nyt menen opiskelemaan jotakin uutta, muuta ammattia.

Lippalakki

Silloin aikanaan tämä oli kerta kaikkiaan ikävä kokemus ja tilanne.

Valkovihreä kynä

Tämä kynä ei nyt varmaan ole ihan vahingossa jäänyt taskuun sieltä entisestä työpaikasta.

Teema-lautanen

Viimeisenä työpäivänä olin lasittajana ja koneenhoitajana sen koneen luona, joka oli vielä päällä.

Pullo Ouzoa

Mutta seuraavana aamuna mulla oli aika sellainen toimelias olo.

Rissa

Tähän rissaan liittyy pelkästään positiivisia muistoja. Mun työpaikka työnä oli aivan loistava.

Punainen kansio

Tämä on tällainen kansio, joka sisältää hyvin paljon faktaa tuosta ajasta ja tähän liittyy hyvin paljon tunnearvoa.

Mekko

Olin ensinnäkin hankkinut uuden Marimekon mekon, jonka sitten laitoin päälleni ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen.

Paita

Mulla oli toisessa kädessä irtisanomisilmoitus ja toisessa tervetulokirje.

Kahvikuppi

Se oli sellainen työpaikka, ja sen jälkeen on taas jotakin muuta.

Viiri

Oli myös helpottavaa, kun meidät kaikki irtisanottiin.

Kuulakärkikynät

Mun oli hankala lähteä sieltä. Siellä oli kuitenkin niin tiivis työyhteisö.

Kuonahakku

Tämä kuonahakku kulki matkassa pitkään.

Avaimenperä

Uudistuksen jälkeen avaimia oli enää kaksi tai kolme.

Ammattilehti

Mulle on jäänyt sellainen haikeus siitä työyhteisöstä, ihmisistä, kenen kanssa siellä oli tekemisissä.