IRTISANOTTU

ALA: Kansainvälinen kauppa
IRTISANOMINEN TAPAHTUNUT:  2018

PERINTÖ

NIMI: Shamaaninaamio
KÄYTTÖ:  Lahjaksi saatu

”Tämä naamio on Venäjältä saatu lahja yhteistyökumppanilta.

Mun työtehtäviini kuuluivat kansainväliset myyntitehtävät kaivosteollisuuteen ja kulutustavaroihin keskittyvässä yrityksessä. Meillä oli pieni työporukka täällä Suomessa, kaiken kaikkiaan kolme henkilöä.

Muistan hyvin irtisanomiseni. Tuli yt-neuvottelut tuossa alkuvuodesta. Ajattelin, että ei se meitä voi koskea, koska meitä on osastolla vain kolme henkilöä. Ja kaikilla oli ihan mahdottomasti töitä. Mutta sitten alkoi vihjailu siitä, että voihan se meitäkin koskea. Suoraanhan sitä ei saa sanoa. Että niin tai näin voi käydä ja niinhän siinä sitten kävi. Olin illallisella yhdessä esimieheni kanssa Moskovassa, kun hän kertoi minulle, että minut irtisanotaan.

Eihän se potkujen saaminen koskaan ole kivaa. Ja se oli vielä toinen kerta elämässäni, kun mut irtisanottiin. Ajattelin että taasko se tapahtuu ja todennäköisesti viimeisen kerran.

Se jännittävä tyyli noissa yt-neuvotteluissa on, että etukäteen ei sanota mitään, kenellekään. Vaikka se olisi päivänselvä asia, että kuka saa lähteä. Se on juuri se tietty hetki ja päivä…Sinä aamuna menin töihin, ja olin tosin kyllä siivonnut pöytälaatikkoani. Jotenkin kai aavistin sitten kuitenkin. Ajattelin kai, että ei siitä vahinkoa synny, olen siivoamatta tai siivoan. Meillä oli joitakin työpaikalla vieraita, oli koulutustilaisuus ja pomo sanoi minulle että tulepa tänne, toimitusjohtajalla on sulle asiaa. Ja tiesin heti, että selvä pelihän tämä on.

Tämä naamio on Venäjältä saatu lahja yhteistyökumppanilta. Se kertoo yleisesti erilaisista hetkistä työuran varrelta.

Ehkä ihminen on pohjimmiltaan sellainen, että se irtisanominen kuitenkin jollain tavalla tuntuu henkilökohtaiselta. Että vaikka sen ymmärtää ja järjellä ajattelee, että se voi osua kenen tahansa kohdalle. Mutta silti tulee se ajatus että ”miksi juuri minä?”.

Toisaalta tämä nyt on oikeastaan aika tyypillinen esimerkki siitä mitä tapahtuu liikemaailmassa nykyään. Vauhti kovenee ja tässäkin taustana on se, että firma osti pari vuotta sitten kolme vai neljä pienempää yritystä. Alkoi siis myydä ja markkinoida heidänkin tuotteitaan. Sitten luvattiin osakkeenomistajille suuret ja nopeat voitot. No eihän niitä tullutkaan, siinä vuodessa, vaan päinvastoin. Tuli kuluja enemmän, kun ostettiin uusia firmoja. Ja kun tuli tappiota, osakekurssi putosi ja sitten alkoi säästökampanja, jonka lopulta maksoi henkilökunta nahoissaan, ainakin osittain. Jos meitä tosiaan oli se 350 henkilöä, niin 60 vähennettiin. On se nyt kuitenkin aika iso osa.

 Kaikki tarinat

Irtisanomistodistus

Periaatteessa se ei tullut yllätyksenä, koska olin jo aiemmin saanut tiedon pääluottamusmieheltä, että minut aiotaan irtisanoa.

”Potkut”

Tämä taideteos kuvaa tilannetta, kun työntekijälle annetaan potkut ja tuotanto siirretään pois Suomesta Italian Triesten tehtaalle.

Valokuva työnteosta

35 vuotta talossa ja kaksi viikkoa ennen kuin täytin 50 vuotta, niin mut irtisanottiin.

Työsuojelupaita

Minähän päätin heti, kun tämä tilanne siis konkretisoitui, että nyt menen opiskelemaan jotakin uutta, muuta ammattia.

Lippalakki

Silloin aikanaan tämä oli kerta kaikkiaan ikävä kokemus ja tilanne.

Valkovihreä kynä

Tämä kynä ei nyt varmaan ole ihan vahingossa jäänyt taskuun sieltä entisestä työpaikasta.

Teema-lautanen

Viimeisenä työpäivänä olin lasittajana ja koneenhoitajana sen koneen luona, joka oli vielä päällä.

Pullo Ouzoa

Mutta seuraavana aamuna mulla oli aika sellainen toimelias olo.

Rissa

Tähän rissaan liittyy pelkästään positiivisia muistoja. Mun työpaikka työnä oli aivan loistava.

Punainen kansio

Tämä on tällainen kansio, joka sisältää hyvin paljon faktaa tuosta ajasta ja tähän liittyy hyvin paljon tunnearvoa.

Mekko

Olin ensinnäkin hankkinut uuden Marimekon mekon, jonka sitten laitoin päälleni ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen.

Paita

Mulla oli toisessa kädessä irtisanomisilmoitus ja toisessa tervetulokirje.

Kahvikuppi

Se oli sellainen työpaikka, ja sen jälkeen on taas jotakin muuta.

Viiri

Oli myös helpottavaa, kun meidät kaikki irtisanottiin.

Kuulakärkikynät

Mun oli hankala lähteä sieltä. Siellä oli kuitenkin niin tiivis työyhteisö.

Kuonahakku

Tämä kuonahakku kulki matkassa pitkään.

Avaimenperä

Uudistuksen jälkeen avaimia oli enää kaksi tai kolme.

Ammattilehti

Mulle on jäänyt sellainen haikeus siitä työyhteisöstä, ihmisistä, kenen kanssa siellä oli tekemisissä.