IRTISANOTTU

ALA: Keramiikkateollisuus
IRTISANOMINEN TAPAHTUNUT:  2016

PERINTÖ

NIMI: Teema-lautanen
KÄYTTÖ:  Arabian viimeiseen tuotantoerään kuulunut lautanen

”Näitä on kolme, ja tässä lautasessa on kaksi pistettä lauseen perässä, että ei sekoitettu niitä keskenään. Tämä on se aivan viimeinen lautanen.”

Olin Arabian tehtaalla tehdastyöntekijä ja tein myös jossakin vaiheessa luottamusmiestehtäviä. Ehdin tehdä monipuolisia työtehtäviä kaikilla osastoilla.

Meillä oli tosi hyvä työyhteisö, sinne saattoi mennä mihin tahansa osastolle, ja siellä oli mukava olla. Vieläkin tosi monien kanssa pidetään yhteyttä ja tavataan säännöllisesti.

Mä olin silloin syyslomalla. Olin perheeni kanssa Italiassa ja ajelimme moottoritiellä. Sitten tuli tehtaanjohtajalta puhelu. Vastasin siihen ja tehtaanjohtaja kysyi, että onko paha paikka. Vastasin, että ei ole ja ajellaan tässä motarilla. Hän kertoi, että tehdas suljetaan. Ei sitä ehkä ihan heti edes käsittänyt, että mitä oli tapahtunut. Eikä pomokaan sen enempää osannut selventää sitä siinä hetkessä.

Olo oli aika absurdi tuollaisesta päätöksestä. Tehdas, jolla on kuitenkin hyvinkin paljon suomalaista perinnearvoa, päätetään vaan sulkea. Ja sitten mietin, että mitäs nyt seuraavaksi. En mä ajatellut, kun Arabialle menin töihin, että se on loppuelämäni työpaikka. Mutta siellä viihtyi niin hyvin. Mä olin siellä reilut neljä vuotta, niin kyllä se kolahti aika kovaa.

Siellähän oli ollut yt-neuvottelurumba monta vuotta. Mutta sitten toisaalta oli tehty rahallisesti mittavia uudistuksia. Eli toisaalta jotakin tällaista oli odotettavissa, mutta kyllä puun takaa tuli se tieto, että koko paikka laitetaan kiinni.

Viimeisenä työpäivänä, 11.3.2016, olin lasittajana ja koneenhoitajana sen koneen luona, joka oli vielä päällä. Meitä oli kolme lasittajaa ja tehtiin töitä niin kuin joka ikinen päivä ennen sitä. Tehtiin paljon lautasia ja sitten jossain vaiheessa päätimme, itse asiassa kello 17:42, että nyt loppui tuotanto. Eli se päätös ei tullut miltään esimiesasemassa olevalta. Me vaan tehtiin siellä töitä ja se oli silläkin tavalla outo tilanne, kun ei ketään kiinnostanut, mitä me tehtiin siellä. Hiljaista siellä oli.

Sovimme lasittajien kanssa, että laitetaan teksti pohjaan ja päivämäärä, milloin se on lasitettu. Laitettiin ne ihan viimeisten lautasten perään menemään lasituskoneen läpi. Näin meille kaikille jäisi sitten joku muisto jäljelle siitä hetkestä. Näitä on kolme, ja tässä lautasessa on kaksi pistettä lauseen perässä, että ei sekoitettu niitä keskenään. Tämä on se aivan viimeinen lautanen.

Kulttuuri nyt vaan on sellainen, että työpaikat vaihtuvat, ja vaihtumissykli on nopeampi. Se on ihan normaalia työelämää. Mutta käsittämätöntä on, että joku yritys voi olla niin ahne. Jos Arabian tehdas tekee pikkaisen tappiota vuositasolla, niin se ei ole peruste siihen, että tarvitsee hukata koko posliinialan tietotaitoa, kulttuuria ja perinnettä, mitä se brändi kantaa.

Sen jälkeen vähän makoilin kotona. Mutta kyllä aika pian koulun penkille menin. Vielä kun oli mahdollisuus mennä omaehtoisen opiskelun kautta opiskelemaan ja saada siitä palkkaa. Nyt opiskelen tietotekniikkaa.

Ei niistä irtisanomisista varmaan ikinä eroon päästä. Sen jälkeen elämä jatkuu ja ei siihen kuitenkaan kuole.

 Kaikki tarinat

Irtisanomistodistus

Periaatteessa se ei tullut yllätyksenä, koska olin jo aiemmin saanut tiedon pääluottamusmieheltä, että minut aiotaan irtisanoa.

”Potkut”

Tämä taideteos kuvaa tilannetta, kun työntekijälle annetaan potkut ja tuotanto siirretään pois Suomesta Italian Triesten tehtaalle.

Valokuva työnteosta

35 vuotta talossa ja kaksi viikkoa ennen kuin täytin 50 vuotta, niin mut irtisanottiin.

Työsuojelupaita

Minähän päätin heti, kun tämä tilanne siis konkretisoitui, että nyt menen opiskelemaan jotakin uutta, muuta ammattia.

Lippalakki

Silloin aikanaan tämä oli kerta kaikkiaan ikävä kokemus ja tilanne.

Valkovihreä kynä

Tämä kynä ei nyt varmaan ole ihan vahingossa jäänyt taskuun sieltä entisestä työpaikasta.

Pullo Ouzoa

Mutta seuraavana aamuna mulla oli aika sellainen toimelias olo.

Rissa

Tähän rissaan liittyy pelkästään positiivisia muistoja. Mun työpaikka työnä oli aivan loistava.

Punainen kansio

Tämä on tällainen kansio, joka sisältää hyvin paljon faktaa tuosta ajasta ja tähän liittyy hyvin paljon tunnearvoa.

Mekko

Olin ensinnäkin hankkinut uuden Marimekon mekon, jonka sitten laitoin päälleni ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen.

Paita

Mulla oli toisessa kädessä irtisanomisilmoitus ja toisessa tervetulokirje.

Kahvikuppi

Se oli sellainen työpaikka, ja sen jälkeen on taas jotakin muuta.

Viiri

Oli myös helpottavaa, kun meidät kaikki irtisanottiin.

Kuulakärkikynät

Mun oli hankala lähteä sieltä. Siellä oli kuitenkin niin tiivis työyhteisö.

Kuonahakku

Tämä kuonahakku kulki matkassa pitkään.

Avaimenperä

Uudistuksen jälkeen avaimia oli enää kaksi tai kolme.

Ammattilehti

Mulle on jäänyt sellainen haikeus siitä työyhteisöstä, ihmisistä, kenen kanssa siellä oli tekemisissä.