IRTISANOTTU

ALA: Potkurivalmistus
IRTISANOMINEN TAPAHTUNUT:  1990-luvun alussa

PERINTÖ

NIMI: Valokuva työntarkastajan työnteosta
KÄYTTÖ:  Valokuva-albumissa

”Irtisanominen tapahtui työmaakopissa, siinä oli tietenkin irtisanojat, eli ne pomot ja sitten luottamusmies ja sitten yksi työntekijä kerrallaan kuulemaan tarinaa, että mikä on tilanne.”

Työni oli lähinnä koneistuksen tarkastusta esimerkiksi konepajoilla ja alihankkijoiden tuotteiden tarkastamista. Ja työnantajayrityksen tekemien kansikoneiden ja muiden koneiden tarkistuksia suoritettiin. Ihan tarkkaa työssäoloaikaa en muista, mutta 6-7 vuotta olin tuossa työssä. Tarkastuspäällikön alaisina toimittiin tarkastajina, meitä oli siinä useampi tiimissä. Kolme keskimäärin, eri aikoina oli sitten vähän enemmänkin.

Se oli kiva työyhteisö, mutta työtä varjosti jo tuota ennen monet vaikeat ajat, siinä oli jo ollut monta irtisanomisuhkaa. Ja se huipentui nimenomaan siihen 1990-luvun alkuun, kun Venäjän kauppa lopahti. Ja kun sitten tuli se lama, se tietenkin tukahdutti monen muunkin yrityksen ja oli paljon joukkoirtisanomisia.

Se minkä takia mä halusin kertoa oman kokemukseni, niin oli se että ehdin olla samalla työnantajalla 35 vuotta, tietenkin eri tehtävissä ja välillä eri firman nimellä, mutta aina kuitenkin siirryin vanhana työntekijänä. 35 vuotta talossa ja kaksi viikkoa ennen kuin täytin 50, niin mut irtisanottiin. Että se oli erikoinen tapaus ja moni sitä ihmetteli. Mutta silloiset pomot sitten päättivät, että tuo saa lähteä. Että siinä mielessä, siitä jäi kyllä huono maku ja nimenomaan niihin pomoihin.

Irtisanominen tapahtui työmaakopissa, siinä oli tietenkin irtisanojat, eli ne pomot ja sitten luottamusmies ja sitten yksi työntekijä kerrallaan kuulemaan tarinaa, että mikä on tilanne. Syyksi annettiin tämä tavallinen, tuotannollis-taloudelliset syyt…Mutta kyllä mä vielä sanoin siihen loppuun sen, että kuinka kauan olen talossa ollut, 35 vuotta ja sitten 50-vuotislahjaksi tämmöinen. Että kyllä mä sen ääneen siellä sanoin. Mutta toki, kaikki ne henkilöt jotka siellä oli jakamassa niitä lappuja, niin eihän he nyt tietenkään sitä päätöstä ollut tehnyt, vaan toimivat vain välikäsinä.

Samana päivänä lähdin, kun se irtisanominen tuli ja loppupäivä oli tavaroiden kokoon laittamista. Mitään varsinaisia työtehtäviä en tehnyt enää. Tavallaan se siis tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Että vaikka nyt tavallaan oli tiedossa, että jotakin tällaista tulee tapahtumaan…Ja siis, tuottavia työntekijöitä ei irtisanottu silloin, vaan meitä ylläpitäviä, että esimerkiksi tarkastajat, siivoojat saivat lähteä mutta ei hitsaajat tai rakentajat.

Tässä kuvassa on tyypillinen kansikonevintturi, jossa olen siis tarkastamassa koneen toimintaa ja tuossa on myös asentaja.

Siitä irtisanomisesta on nyt jo paljon aikaa. Mutta jollain lailla, vähän ristiriitainenkin olo siitä oli. Niin kuin kerroin, tämä ikäjuttu siinä rassasi eniten henkisesti, mutta sitten…Siinä oli jotenkin myös sellainen vapauttava olo, ettei se siis ollut minulle mikään katastrofi sitten lopulta.

 Kaikki tarinat

Irtisanomistodistus

Periaatteessa se ei tullut yllätyksenä, koska olin jo aiemmin saanut tiedon pääluottamusmieheltä, että minut aiotaan irtisanoa.

”Potkut”

Tämä taideteos kuvaa tilannetta, kun työntekijälle annetaan potkut ja tuotanto siirretään pois Suomesta Italian Triesten tehtaalle.

Työsuojelupaita

Minähän päätin heti, kun tämä tilanne siis konkretisoitui, että nyt menen opiskelemaan jotakin uutta, muuta ammattia.

Lippalakki

Silloin aikanaan tämä oli kerta kaikkiaan ikävä kokemus ja tilanne.

Valkovihreä kynä

Tämä kynä ei nyt varmaan ole ihan vahingossa jäänyt taskuun sieltä entisestä työpaikasta.

Teema-lautanen

Viimeisenä työpäivänä olin lasittajana ja koneenhoitajana sen koneen luona, joka oli vielä päällä.

Pullo Ouzoa

Mutta seuraavana aamuna mulla oli aika sellainen toimelias olo.

Rissa

Tähän rissaan liittyy pelkästään positiivisia muistoja. Mun työpaikka työnä oli aivan loistava.

Punainen kansio

Tämä on tällainen kansio, joka sisältää hyvin paljon faktaa tuosta ajasta ja tähän liittyy hyvin paljon tunnearvoa.

Mekko

Olin ensinnäkin hankkinut uuden Marimekon mekon, jonka sitten laitoin päälleni ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen.

Paita

Mulla oli toisessa kädessä irtisanomisilmoitus ja toisessa tervetulokirje.

Kahvikuppi

Se oli sellainen työpaikka, ja sen jälkeen on taas jotakin muuta.

Viiri

Oli myös helpottavaa, kun meidät kaikki irtisanottiin.

Kuulakärkikynät

Mun oli hankala lähteä sieltä. Siellä oli kuitenkin niin tiivis työyhteisö.

Kuonahakku

Tämä kuonahakku kulki matkassa pitkään.

Avaimenperä

Uudistuksen jälkeen avaimia oli enää kaksi tai kolme.

Ammattilehti

Mulle on jäänyt sellainen haikeus siitä työyhteisöstä, ihmisistä, kenen kanssa siellä oli tekemisissä.