IRTISANOTTU

ALA: Telakkateollisuus, alalla 25 vuotta
IRTISANOMINEN TAPAHTUNUT:  2014

PERINTÖ

NIMI: Työlakki
KÄYTTÖ:  Päähineenä verstastyössä

”Se suomalainen periaate siitä, että loppuun asti tehdään, niin se kyllä piti.”

Tein 25 vuotta putkiasennustöitä laivoihin. Se oli tosi monipuolista ja kovaa työtä. Putkia tulee laivoihin uskomattoman paljon, sitä ei tavallinen ihminen tajuakaan, kuinka paljon sitä tulee. Niitä on monen kokoisia ja monesta eri materiaalista. Sitä työtä ei opi muuta kuin tekemällä.

Putkiasennusta tehdään parityöskentelynä. Putkiverstaan työntekijämäärä oli vuonna 1986 noin 200 työntekijää. Lopussa meitä oli vajaa 40. Alihankkijat tekivät aina enemmän ja enemmän sitä työtä. Tätä työtä ei voi oikein automatisoida, se on kyllä ihan miesten työtä. Ja se on vaihtelevaa työtä. Putket tehdään pääosin etukäteen, osa tehdään sovitteena laivassa. Sitten ne tuodaan takaisin, hitsataan valmiiksi ja viedään takaisin laivaan paikoilleen. Se on verstastyötä ja laivatyötä.

Irtisanominen oli hämmentävä. Olihan siitä tihkunut tietoa, minäkin tiesin ehkä enemmän kuin muut, kun kerran kuuluin siihen yt-neuvottelukuntaan. Mutta hämmentynyt se ilmapiiri oli. Meidän työntekijöiden ja monen ulkopuolisenkin mielestä, telakka toimi kuitenkin hyvin. Oli hyvät perinteet ja monipuolinen hyvä ammattitaito. Me teimme monenlaisia laivoja, ihan huippulaivoja, tehtiin jäänmurtajia, lauttoja, risteilyaluksia, ynnä muuta. Tunne oli, että meidät oli petetty. Tämä uusi omistaja ei oikein hallinnut asiaansa ja pienempänä telakkana meidät uhrattiin. Se loi kyllä kaikkein eniten sitä katkeruutta.

Siellä tehtiin viimeistä alusta niin, että irtisanomisilmoitus oli takataskussa. Ja se tietenkin tehtiin loppuun. Se suomalainen periaate siitä, että loppuun asti tehdään, niin se kyllä piti.

Tämä on mun vanha verstaslakki. Tämä on tietenkin vähän kulunut ja maalitahrojakin löytyy. Kun laivaan mentiin, niin käytettiin kypärää. Mutta verstaalla nyt pystyi käyttämään ihan lippalakkia, ja tämä oli mulla käytössä kuitenkin sellaiset 15 vuotta. Saatiin nämä lakit jonkun aluksen valmistumisen jälkeen. Tämä on kyllä sellainen esine, joka tuo muistoja töistä.

Vielä yleisesti haluaisin sanoa, että sitä yhteisöä ja porukkaa sieltä kaipaa. Vaikka mulla nyt harrastuksia on, ja olen yhdistystoiminnassa ja on vielä omakotitalo, että hommaa ja tekemistä löytyy kyllä. Mutta se yhteisö…Se oli kovaa työtä, likaista, käryistä, kylmää ja helteistä. Joskus 20-30 asteen pakkasissa olit laivan kannella asennustöissä tai sitten saattoi lohkotyöskentelyn aikana olla todella helteistä. Siellä eivät lällärit pärjänneet. Eli kyllä mä sanon, että sitä yhteisöä sieltä kaipaa.

 Kaikki tarinat

Irtisanomistodistus

Periaatteessa se ei tullut yllätyksenä, koska olin jo aiemmin saanut tiedon pääluottamusmieheltä, että minut aiotaan irtisanoa.

”Potkut”

Tämä taideteos kuvaa tilannetta, kun työntekijälle annetaan potkut ja tuotanto siirretään pois Suomesta Italian Triesten tehtaalle.

Valokuva työnteosta

35 vuotta talossa ja kaksi viikkoa ennen kuin täytin 50 vuotta, niin mut irtisanottiin.

Työsuojelupaita

Minähän päätin heti, kun tämä tilanne siis konkretisoitui, että nyt menen opiskelemaan jotakin uutta, muuta ammattia.

Lippalakki

Silloin aikanaan tämä oli kerta kaikkiaan ikävä kokemus ja tilanne.

Valkovihreä kynä

Tämä kynä ei nyt varmaan ole ihan vahingossa jäänyt taskuun sieltä entisestä työpaikasta.

Teema-lautanen

Viimeisenä työpäivänä olin lasittajana ja koneenhoitajana sen koneen luona, joka oli vielä päällä.

Pullo Ouzoa

Mutta seuraavana aamuna mulla oli aika sellainen toimelias olo.

Rissa

Tähän rissaan liittyy pelkästään positiivisia muistoja. Mun työpaikka työnä oli aivan loistava.

Punainen kansio

Tämä on tällainen kansio, joka sisältää hyvin paljon faktaa tuosta ajasta ja tähän liittyy hyvin paljon tunnearvoa.

Mekko

Olin ensinnäkin hankkinut uuden Marimekon mekon, jonka sitten laitoin päälleni ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen.

Paita

Mulla oli toisessa kädessä irtisanomisilmoitus ja toisessa tervetulokirje.

Kahvikuppi

Se oli sellainen työpaikka, ja sen jälkeen on taas jotakin muuta.

Viiri

Oli myös helpottavaa, kun meidät kaikki irtisanottiin.

Kuulakärkikynät

Mun oli hankala lähteä sieltä. Siellä oli kuitenkin niin tiivis työyhteisö.

Kuonahakku

Tämä kuonahakku kulki matkassa pitkään.

Avaimenperä

Uudistuksen jälkeen avaimia oli enää kaksi tai kolme.

Ammattilehti

Mulle on jäänyt sellainen haikeus siitä työyhteisöstä, ihmisistä, kenen kanssa siellä oli tekemisissä.