IRTISANOTTU

ALA: Telakkateollisuus

IRTISANOMINEN TAPAHTUNUT:  2014

PERINTÖ

NIMI: Video

KÄYTTÖ:  Irtisanomishetkellä kuvattu video

”Kun kaupungilla vanhoja työkavereita näkee, niin ne telakka-asiat tulee aina esiin.

Olin telakalla laivanrakennuksessa esimiestehtävissä. Alaisia oli parhaimmillaan 45 henkilöä.

Kyllä, muistan oikein hyvin irtisanomiseni. Kun se tuli, niin se uutinen tuli kuin pommina. Siis oli telakan loppumisesta ollut huhuja. Minä kun olin mukana ay-liikkeen hommissa, niin sielläkin vähän ehkä aavisteltiin, että jotain tällaista tulisi tapahtumaan. Mutta ajateltiin, että eihän se nyt niin vaan voi mennä. Mutta sitten kun tämä yrityksen varatoimitusjohtaja kävi täällä ja henkilökohtaisesti ilmoitti, että tämä telakka lopetetaan, niin olihan se shokki kaikille. Että, ei sitä ollut osannut odottaa, vaan oli odottanut sitä, että eläkeikään saisi olla samassa firmassa töissä. Mutta eihän se niin vaan mennyt.

No, sitä voi miettiä, miltä se irtisanominen tuntuu, kun on ollut koko ikänsä täällä töissä, eikä ole ollut mitään pitkiä poissaoloja ja aina tullut töihin ja sitten yhtäkkiä puf, se loppuu tähän. Sitten kuitenkin tällaisessa tilanteessa tulee se, että mitä mä nyt teen? Mulla kävi kyllä silleen hyvä tuuri, että sain aika äkkiä uuden työpaikan hommattua itselleni. Pääsin vielä vanhana työntekijänä uudelle telakalle.

Sen irtisanomistilaisuuden videointi oli merkillinen tapaus. Siinä hetkessä tuli vaan sellainen olo, että nyt… Tämä loppui tähän, ja että mulla olisi sitten näyttää jotakin siitä tilaisuudesta. Että meidät irtisanottiin, se oli se virallinen irtisanominen. Tämä oli, ja on, ainutlaatuinen muisto.

Kun irtisanominen tuli, niin katkerahan mä olin. Se oli kauhea kynnys mennä sinne uuteen telakkaan. Kun tiesi, että ne olivat saaneet jäädä ja meidät oli pistetty ulos. Tuli sellainen olo, että no nyt pyydetään töihin vaikka ensin annettiin potkut. Mutta mulla nyt oli enää se muutama vuosi jäljellä ja töitä siis olisi, niin ihan sama nyt sitten mennä sinnekin. Ja sain vielä muutamia omia vanhoja työntekijöitä järjestettyä sinne, niin se oli hyvä. Ja ovat vielä nytkin siellä töissä ja yksi vanha tuttu sai mun vanhan työn. Sillä tavalla hienoa, että pystyi auttamaan ihmisiä eteenpäin. Ja nyt eläkkeellä, se katkeruus on pikkuhiljaa mennyt pois.

Silloin, kun jäin eläkkeelle, niin ne antoivat sellaisen eläkeläiskortin. Sanoivat, että se on vieroituskortti, että sitten kun tulee vieroitusoireita, pääsee katsomaan kavereita. Eli nyt kun on eläkkeellä, sitä ei tarvitse miettiä…Mutta on se aina mielessä ja kun kaupungilla vanhoja työkavereita näkee, niin ne telakka-asiat tulee aina esiin.

Tällaisia työuria mitä meidän ikäluokka teki, ei näitä varmaan enää tulekaan. 40 vuotta samassa firmassa töissä, se on harvinaista herkkua tänä päivänä.

 Kaikki tarinat

Irtisanomistodistus

Periaatteessa se ei tullut yllätyksenä, koska olin jo aiemmin saanut tiedon pääluottamusmieheltä, että minut aiotaan irtisanoa.

”Potkut”

Tämä taideteos kuvaa tilannetta, kun työntekijälle annetaan potkut ja tuotanto siirretään pois Suomesta Italian Triesten tehtaalle.

Valokuva työnteosta

35 vuotta talossa ja kaksi viikkoa ennen kuin täytin 50 vuotta, niin mut irtisanottiin.

Työsuojelupaita

Minähän päätin heti, kun tämä tilanne siis konkretisoitui, että nyt menen opiskelemaan jotakin uutta, muuta ammattia.

Lippalakki

Silloin aikanaan tämä oli kerta kaikkiaan ikävä kokemus ja tilanne.

Valkovihreä kynä

Tämä kynä ei nyt varmaan ole ihan vahingossa jäänyt taskuun sieltä entisestä työpaikasta.

Teema-lautanen

Viimeisenä työpäivänä olin lasittajana ja koneenhoitajana sen koneen luona, joka oli vielä päällä.

Pullo Ouzoa

Mutta seuraavana aamuna mulla oli aika sellainen toimelias olo.

Rissa

Tähän rissaan liittyy pelkästään positiivisia muistoja. Mun työpaikka työnä oli aivan loistava.

Punainen kansio

Tämä on tällainen kansio, joka sisältää hyvin paljon faktaa tuosta ajasta ja tähän liittyy hyvin paljon tunnearvoa.

Mekko

Olin ensinnäkin hankkinut uuden Marimekon mekon, jonka sitten laitoin päälleni ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen.

Paita

Mulla oli toisessa kädessä irtisanomisilmoitus ja toisessa tervetulokirje.

Kahvikuppi

Se oli sellainen työpaikka, ja sen jälkeen on taas jotakin muuta.

Viiri

Oli myös helpottavaa, kun meidät kaikki irtisanottiin.

Kuulakärkikynät

Mun oli hankala lähteä sieltä. Siellä oli kuitenkin niin tiivis työyhteisö.

Kuonahakku

Tämä kuonahakku kulki matkassa pitkään.

Avaimenperä

Uudistuksen jälkeen avaimia oli enää kaksi tai kolme.

Ammattilehti

Mulle on jäänyt sellainen haikeus siitä työyhteisöstä, ihmisistä, kenen kanssa siellä oli tekemisissä.