IRTISANOTTU

ALA: Puhdistuspalveluala
IRTISANOMINEN TAPAHTUNUT:  2011

PERINTÖ

NIMI: Viiri
KÄYTTÖ:  Entisen työnantajan antama viiri, kiitokseksi työvuosista

”Kun taannoin muutin, niin se oli aluksi esillä hyllyllä ja se lievitti koti-ikävää. ”

Olin kaupungilla siivoojana. Meitä siivouspalvelutyöntekijöitä oli alle 30, eli työyhteisö oli hyvin tiivis ja läheinen. Me kaikki tunsimme toisemme ja tiesimme myös toistemme henkilökohtaisesta elämästä.

Yt-neuvottelut olivat alkaneet ja sen pohjalta tiesimme, että muutoksia on tulossa. Mutta vuoden kuluessa tuli uudet yt-neuvottelut ja saatiin tietää valtuuston päätöksestä, että kaikki irtisanotaan.

Tuolla hetkellä olo oli toisaalta helpottunut, koska siitä oli niin pitkään puhuttu. Ei tarvinnut enää miettiä, että irtisanotaanko meidät vai ei, tai kuka joutuu lähtemään. Siivoustoiminta toki kaupungissa jatkui, ja epävarmuutta kasvatti uuden työnantajan tuntemattomuus. Toisaalta sitä mietti, että tuleeko nyt muutto pois kaupungista jonkin uuden työn perässä, ja tietenkin siinä ajatteli myös taloudellista tilannetta.

Olo irtisanomisesta oli lopulta aika ristiriitainen. Viimeisenä työpäivänä tiesimme jo meidät ostaneen yrityksen nimen. Mietittiin työkavereiden kesken meidän uusia työvaatteita. Toisaalta siis tunnelmat olivat leppoisat, mutta tavallaan meillä oli vähän huonokin fiilis. Me olimme viimeiseen asti tehneet töitä täysillä, että meidän työpaikat olisivat säilyneet kaupungilla ja silti meidät lopulta irtisanottiin. Eli toisaalta siinä oli hieman sellaista pohdintaa, että kannattiko se sitten.

Kaupunginjohtaja ojensi meille tällaiset viirit irtisanomistilaisuudessa. Meitä kiiteltiin ja sanottiin, kuinka hyviä työntekijöitä me olimme olleet. Tämä viiri kertoi myös siitä, että se oli kotiasuinpaikka. Kun taannoin muutin, niin se oli aluksi esillä hyllyllä ja se lievitti koti-ikävää. Ajan saatossa se on kyllä kulkeutunut kaappiin.

Jälkikäteen ajateltuna irtisanominen oli ihan hyvä asia. En ole tottunut asumaan pitkän aikaa yhdessä kaupungissa, ja pääsin elämässä eteenpäin ja tuli uusia haasteita. Toisaalta oli myös helpottavaa, kun meidät kaikki irtisanottiin. Se ei ollut vain minusta itsestä johtuvaa ja sain töitä heti muualta. Ehkä aluksi olin vähän katkera siitä irtisanomisesta, mutta se kuitenkin hälveni.

Haluaisin sanoa muille irtisanotuille, että se ei ole maailmanloppu. Esimerkiksi uudelleenkouluttautuminen on aina yksi mahdollisuus. Ja aina työntekijä kuitenkin voidaan irtisanoa. Vaikka kuinka hyvin tekisi työnsä, niin se ei välttämättä ole tae työn jatkumisesta. Ja irtisanominen voi tuoda tullessaan myös uusia mahdollisuuksia.

 Kaikki tarinat

Irtisanomistodistus

Periaatteessa se ei tullut yllätyksenä, koska olin jo aiemmin saanut tiedon pääluottamusmieheltä, että minut aiotaan irtisanoa.

”Potkut”

Tämä taideteos kuvaa tilannetta, kun työntekijälle annetaan potkut ja tuotanto siirretään pois Suomesta Italian Triesten tehtaalle.

Valokuva työnteosta

35 vuotta talossa ja kaksi viikkoa ennen kuin täytin 50 vuotta, niin mut irtisanottiin.

Työsuojelupaita

Minähän päätin heti, kun tämä tilanne siis konkretisoitui, että nyt menen opiskelemaan jotakin uutta, muuta ammattia.

Lippalakki

Silloin aikanaan tämä oli kerta kaikkiaan ikävä kokemus ja tilanne.

Valkovihreä kynä

Tämä kynä ei nyt varmaan ole ihan vahingossa jäänyt taskuun sieltä entisestä työpaikasta.

Teema-lautanen

Viimeisenä työpäivänä olin lasittajana ja koneenhoitajana sen koneen luona, joka oli vielä päällä.

Pullo Ouzoa

Mutta seuraavana aamuna mulla oli aika sellainen toimelias olo.

Rissa

Tähän rissaan liittyy pelkästään positiivisia muistoja. Mun työpaikka työnä oli aivan loistava.

Punainen kansio

Tämä on tällainen kansio, joka sisältää hyvin paljon faktaa tuosta ajasta ja tähän liittyy hyvin paljon tunnearvoa.

Mekko

Olin ensinnäkin hankkinut uuden Marimekon mekon, jonka sitten laitoin päälleni ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen.

Paita

Mulla oli toisessa kädessä irtisanomisilmoitus ja toisessa tervetulokirje.

Kahvikuppi

Se oli sellainen työpaikka, ja sen jälkeen on taas jotakin muuta.

Kuulakärkikynät

Mun oli hankala lähteä sieltä. Siellä oli kuitenkin niin tiivis työyhteisö.

Kuonahakku

Tämä kuonahakku kulki matkassa pitkään.

Avaimenperä

Uudistuksen jälkeen avaimia oli enää kaksi tai kolme.

Ammattilehti

Mulle on jäänyt sellainen haikeus siitä työyhteisöstä, ihmisistä, kenen kanssa siellä oli tekemisissä.