Oppimateriaaleja

Osana Suomen merkkivuosien muistamista tältä sivulta löytyy työväenperinnelaitosten aineistoihin perustuvia oppimateriaaleja koulujen ja muiden aihepiiristä kiinnostuneiden käyttöön. Tarkoituksena on tarjota mahdollisuus tarkastella helposti arkistomateriaaleja ja hyödyntää niitä esimerkiksi historian opetuksessa. Oikeiden lähteiden äärelle pääsemisen kautta tarjoutuu erinomainen mahdollisuus pohtia myös lähdekritiikkiä ja lähteiden perustella tehtäviä erilaisia tulkintoja, sekä  harjoitella monilukutaitoa.

Sivun tehtävät keskittyvät vuoden 1918 tapahtumiin. Osa teksti- ja kuva-aineistosta voi järkyttää herkimpiä, joten opettajan on syytä tutustua aineistoon etukäteen. Tehtävät sopivat niin yksin kuin ryhmässäkin tehtäväksi, ja niitä voi tehdä sekä oppitunnilla että kotitehtävinä. Tehtävät on mahdollista toteuttaa sekä kirjallisesti että suullisesti esimerkiksi keskustelutehtävinä.

Tehtävien taustaksi voi lukea pääluvut Itsenäistyminen ja Sisällissota ja vankileirit sekä kummankin pääluvun alaluvuista sopivia, esimerkiksi Itsenäistymisajan kuohuntaa,  Leipä ja voi kortilla, Torpparikysymys kärjistyy, Lapset sisällissodan jaloissa ja Sisällissodan jälkinäytös – vankileirit. Tekstejä voi lukea oppitunnilla, kotitehtävinä tai itsenäisesti, tai ne voi liittää tehtäväpakettien oheislukemistoksi.