Naiset mukaan osuustoimintaan

Aikakauden yleistekstiin pääset tästä.

Naisten järjestäytyminen osuusliikkeessä juontaa juurensa Englantiin ja Osuustoimintanaisten killan perustamiseen jo vuonna 1883. Paikalliset naisaktiivit kannustivat naisia muodostamaan yhtenäisen rintaman, joka ajaisi kokonaisvaltaisesti naisten etuja ja pyrkisi parantamaan naisten yhteiskunnallista asemaa.

Myös Suomessa naisia yritettiin kannustaa mukaan osuustoimintaan jo 1900-luvun alusta lähtien. Osuustoiminnassa itse aktiivisesti mukana olleet naiset, kuten osuustoiminnan äidiksikin kutsuttu Hedvig Gebhard ja Miina Sillanpää yrittivät kannustaa naisia ottamaan osaa osuusliikkeen kehittämiseen tasa-arvoisempaan suuntaan. Moni muukin taho koki ongelmalliseksi sen, että osuuskauppojen jäsenistö koostui pelkästään miehistä, vaikka naiset tekivätkin suurimman osan kotitalouksien ostoksista. Huoli ei liittynyt niinkään sukupuolten väliseen tasa-arvoon kuin kaupankäyntiin ja osuuskauppojen kehittämiseen – kun naisten näkemykset eivät olleet tiedossa osuuskauppaliikkeen johdossa, eivät tuotteetkaan menneet tarpeeksi hyvin kaupaksi.

27459

Voiman Naiset mukaan -toimikunnan kokous v. 1956. Työväenmuseo Werstas.

Edistysmielisen osuustoimintasuuntauksen puolella 1920-luvulla alkanut, mutta hitaasti käynnistynyt Naiset Mukaan -toiminta oli 1950- ja 1960-luvuille tultaessa jo vilkasta. Osuuskauppoihin perustetut naistoimikunnat järjestivät paikkakunnillaan monenlaisia tilaisuuksia ja kursseja naisille, julkaisivat valistusmateriaalia kotitalouksien käyttöön ja pyrkivät aktivoimaan naisia osallistumaan myös omien osuuskauppojensa päätöksentekoon.

Erityisesti leivonta- ja käsityökurssit sekä erilaiset kilpailut olivat suosittuja. Naisia opetettiin myös säästeliäisyyteen. E-liikkeessä naisjäsenten määrä oli saatu paremmin kasvuun kuin SOK:n jäsenkunnassa, vaikka myös SOK:n osuuskaupoissa oli omia naistoimikuntia sekä 1960-luvulla hyväksytty, erityisesti naisille suunnattu kotitalousohjelma. Kuvassa NM-illanvietossa esiteltyjä mallikattauksia, joita naiset tutkiskelivat tarkkaavaisesti. Toimintaa mainostettiin myös lehdissä.

27457

Naisia tutustumassa NM-illanvietossa esiteltyyn vappukattaukseen. Työväenmuseo Werstas.

27441

Voiman Naiset mukaan -kurssin osallistujia ompelemassa Tampereella vuonna 1954. Työväenmuseo Werstas.

tkk_75844

Osuusliike Voiman Naiset mukaan -esittelytilaisuus myymälässä vuonna 1962. Työväenmuseo Werstas.

Naistoimikunnat pyörivät aktiivisten naisten voimin. Viola Järvinen (os. Paananen) oli eräs pitkän uran edistysmielisen osuusliikkeen naistoiminnassa tehneistä. Järvinen aloitti Kulutusosuuskuntien Keskusliiton palveluksessa vuonna 1941, ja työskenteli E-liikkeessä eläkkeelle jäämiseensä saakka eli vuoteen 1976 asti. Viola Järvinen muun muassa ohjasi ompelu- ja kodinhoitokursseja, antoi naisille talousneuvontaa, ja vielä eläkepäivinäänkin hän kirjoitti keittokirjoja ja julkaisi lehdissä ruoanlaittoon liittyviä juttusarjoja. Werstaan kokoelmista löytyy myös Järvisen NM-toimintaan teetetty työtakki.

Werstaan kokoelmista löytyy useita Viola Järvisen osuustoimintauraan liittyviä esineitä aina rintamerkkikokoelmasta matkakameraan. Mielenkiintoinen yksittäinen poiminta on pieni puinen patsas, jonka naisten leirin leiripäällikkönä toiminut Järvinen sai lahjaksi Kainuun Osuusliikkeen Naiset Mukaan -toimikunnalta vuonna 1966. Patsas esittää mikrofoniin puhuvaa naishahmoa, ja on näin erittäin osuva lahja naiselle, joka teki uransa nimenomaan valistus- ja kasvatustyön parissa. Myös Werstaan kuvakokoelmassa on useita valokuvia, joissa Viola Järvinen esittelee kuluttajille uusia tuotteita, leikkaa kangasta ompeluneuvojan tehtävissä ja esittelee sekä maistattaa ruokia suurelle yleisölle.

40196

Viola Järvisen työtakki löytyy Werstaan kokoelmista.

54343

Viola Järvinen tarjoilemassa maistiaisia. Työväenmuseo Werstas.

40139

Kainuun Osuusliikkeen Naiset Mukaan -toimikunnan Järviselle lahjoittama puupatsas. Työväenmuseo Werstas.

 


Artikkelin lähteitä:  

Kuvat ja esineet Arjenhistoriassa:

Voiman Naiset mukaan -toimikunnan kokous.

Naisia tutustumassa vappukattaukseen.

Voiman Naiset mukaan -kurssilaisia ompelemassa.

Osuusliike Voiman Naiset mukaan -esittelytilaisuus myymälässä.

Viola Järvisen työtakki.

Viola Järvinen tarjoilemassa maistiaisia.

Kainuun Osuusliikkeen lahjoittama puupatsas.


Lisälukemista:

Lumme, Pentti, 40-vuotta Naiset Mukaan toimintaa 1929-1969, 1993.

Olavinen Iris: Osuuskaupallista valistusta perheenemännille. Naiset Mukaan -valistustoiminnan muodostuminen kansainvälistä viitekehystä vasten 1920-luvulta 1930-luvun alkuun. Pro gradu -tutkielma. Helsingin yliopisto, 2013.


Löydä lisää aineistoja:

Naiset mukaan -toimintaa Arjenhistoriassa.

Kulutusosuuskuntien Keskusliitto ja Naiset Mukaan -toimikunta Työväen Arkistossa