Volvo Way, vei kaiken

Aikauden yleistekstiin pääset tästä.

Huhtikuun lopussa 2008 Volvo Bus Finland ilmoitti lopettavansa tuotantonsa Tampereella ja siirtävänsä tehtaan Puolaan. Tehtaalta perusteltiin päätöstä sillä, että Puolassa on vapaata tuotantokapasiteettia. Samalla ilmoitettiin Turun lähellä Liedossa sijaitsevan tehtaan vähentävän väkeään 24:llä henkilöllä.

Tampereen tehtaan lopettamisen myötä yli 200 henkilöä menetti työpaikkansa. Tämä oli kova isku työntekijöille, joista noin puolella oli takanaan vähintään 10 vuoden työsuhde. Työnantaja ei suostunut ammattiliittojen vaatimuksiin erorahasta, eikä tehdasta voitu myöskään myydä eteenpäin, sillä Volvo kieltäytyi myöntämästä lisenssiä uudelle yrittäjälle.

Tampereen tehtaalla oli takanaan pitkä historia, sillä se oli aloittanut toiminnan jo vuonna 1942 Ajokin autonkoritehtaana. Ajokin tehtaan toiminnan päätyttyä vuonna 1989 sen jalanjäljissä jatkoi Carrus, joka siirtyi vuonna 1998 Volvon omistukseen. Tehtaan työntekijät järjestivät 5.3. Tampereen keskustassa mielenosoituksen, johon osallistui noin sata henkilöä.

volvo1volvo3

 

 

 

 

 

 

 

 

volvo9

Minibussia siirretään ruumisauton kyytiin. Työväenmuseo Werstas.

Mielenosoituksessa nähtiin monenlaisia kylttejä, esimerkiksi työntekijöiden tuntoja kuvaavalla ”Volvo-Way – vei kaiken” -iskulausella varustettu kyltti ja tehtaan elinkaarta kuvannut kyltti. Lisäksi mielenosoittajat kantoivat styroksista valmistettua Volvon bussia. Tilanteen dramaattisuutta kuvaamassa oli mielenosoituskulkueen kärjessä ajanut ruumisauto. Styroksibussi päädyttiin mielenosoituksen lopussa siirtämään kuvaavasti ruumisauton kyytiin.

Mielenosoitukseen ja sen oheismateriaalien valmistamiseen paneutuminen osoitti, miten vakava paikka tehtaan lopettaminen sen työntekijöille oli. Mieleenpainuvalla mielenilmauksella työntekijät varmistivat, että tehtaan lopettamisen aiheuttamat tunnelmat eivät unohdu hetkessä: museon tallennus- ja dokumentointitoiminnan myötä näitä materiaaleja voidaan tarkastella vielä vuosikymmentenkin päästä. Museon kokoelmiin otettiin talteen valokuvien lisäksi esimerkiksi mielenosoituskylttejä, styroksinen bussi ja ”Arbeit macht frei”-paita (kuva vasemmalla alhaalla).

volvo10

Viimeinen Tampereen tehtaalla valmistettua bussi seppele nokassaan. Toisella kuvan miehistä on päällään varta vasten tilaisuuteen painettu paita, jossa on Volvon logon lisäksi on teksti “Arbeit macht frei”. Työväenmuseo Werstas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Artikkelin lähteitä:

Kuvat Arjenhistoriassa:

Kuva mielenosoituksesta 1.

Kuva mielenosoituksesta 2.

Minibussia siirretään ruumisauton kyytiin.

Viimeinen Tampereella valmistettu bussi.


Löydä lisää aineistoja:

Volvo Bus Finlandin Tampereen tehtaan lopettaminen Arjenhistoriassa.