Vapauden museo

tkk_35155

Tampereen sosialidemokraattisen naisyhdistyksen käsintehdyn Vapaus-lehden kansikuva vuodelta 1921.

Työväenmuseo Werstaalle Tampereelle avataan 27.11.2017 Suomen juhlavuoden kunniaksi Vapauden museo. Museo toteutetaan historiallisesti merkittävään näyttelytilaan, joka sijaitsee Finlaysonin Vanhassa tehtaassa, suomalaisen suurteollisuuden syntysijoilla. Avautumispäivänä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta kahdeksan tunnin työaikalaista.

Vapauden museo tarkastelee Suomen satavuotiasta taivalta vapauden näkökulmasta. Museon vapauskäsitys on positiivinen: aito vapaus toteutuu vastuullisesti ja yhdessä, mikä on mahdollista vain toimivassa demokratiassa. Näyttelyssä vapautta käsitellään ihmisten ja arjen tasolla, ja tuodaan esille millaisia asioita vapaus on tarkoittanut eri aikoina: vapautta nälästä, sananvapautta, vapautta osallistua politiikkaan ja järjestäytymiseen tai vaikkapa mahdollisuutta viedä lapsi päivähoitoon.

Samalla museo kertoo tarinaa suomalaisesta työväenliikkeestä, joka on ollut poistamassa erilaisia vapauden esteitä monissa Suomen historian vaiheissa. Kävijä kulkee läpi itsenäisen Suomen historian nykyhetkeen asti – millaista on vapaus tänä päivänä?