Kaatuneitten punaisten muistomerkki

 
Sijainti Tienhaara
Riihimäki
Suunnittelija
Pystytysvuosi 1950
Pystyttänyt yhteisö Riihimäen työväenjärjestöt
Muistomerkin kuvaus Punertavasta graniitista valmistetussa muistomerkissä on korkokuva äidistä ja lapsesta sekä teksti: "V. 1918 KAATUNEIDEN PUNAISTEN MUISTOLLE PYSTYTTÄNYT RIIHIMÄEN TYÖVÄENJÄRJESTÖT V. 1950"
Muita tietoja Punaisten muistomerkki ja hauta-alue sijaitsevat Tienhaaran asuinalueella Heinonpolulla (karttasana Lepola) rautatien varressa. Puolen hehtaarin alue on puolustusministeriön maata. Alun perin se oli venäläisen varuskunnan sotilashautausmaa, johon tiedetään haudatun Riihimäellä palvelleita sotamiehiä ja aliupseereita. Heinäkuussa, Riihimäen kasarmin vankileirin pahimman kuolleisuuden aikaan, punaisten ruumiit haudattiin tähän "kasarmin hautausmaahan". Elokuun alusta hautaukset siirrettiin taas Riihimäen hautausmaalle. Sotavankileirin hautauskirjan mukaan Lepolaan on haudattu 174 henkilöä ja Riihimäen hautausmaalle yhteensä 536 henkilöä. Osa kuolleista toimitettiin kotiseudulleen haudattaviksi. Sotavankileirin perustamisvaiheessa huhti - kesäkuussa 1918 punaisia haudattiin myös kasarmialueen metsikköihin ja kirkon lähistölle. Tosin haudat kaivettiin liian mataliksi, minkä vuoksi ne levittivät kesällä "epäterveellistä" hajua ympäristöön. Seuraavana vuonna hautapaikat parannettiin sekä tasattiin ja myös varuskunnan hautausmaa kunnostettiin. Lepolan hautausmaan vihki tarkoitukseensa 23. syyskuuta 1918 Porvoon tuomiokapitulin määräyksestä pakkotyölaitoksen pappi ja kasvatusjohtaja Urho Valtari. Varuskuntakirkon pohjoispuolella tien toisella puolella sijaitsevalle pienelle hiekka-aukiolle on muistitiedon mukaan haudattu 8 venäläistä sotamiestä, mutta alueelle on haudattu myös punaisia. Aukio on kunnostettu syksyllä 1998, ja siihen on suunniteltu muistolaattaa yhteistyössä Riihimäen seurakunnan kanssa.
Lähdetiedot Lehtoväre Jari (2001): Riihimäen varuskunnan historia 1, 1909 - 1939, Tietoja Riihimäen varuskunnan muistomerkistä ja muista varuskuntaan liittyvistä historiallisista kohteista
Sijainti kartalla (Maanmittauslaitos)

Klikkaa kuvaa katsoaksesi sitä suurempana. Kuvien käyttö tai kopiointi muuhun tarkoitukseen kielletty.

Takaisin