Punaisten muistomerkit

 

 

Voit selata muistomerkkejä myös listana tästä.

Työväenmuseo Werstaan Punaisten muistomerkit

Sivustolle on kerätty tietoja sisällissodan aikana kuolleiden punaisten teloitus- ja hautapaikoista sekä heidän muistokseen pystytetyistä muistomerkeistä. Voit hakea tietoja ja valokuvia sijainnin perusteella.

Sisällissodassa hävinneen puolen kuolleiden lukumäärät ja surmapaikat ovat jääneet usein vain muistitiedoksi, koska teloitus- ja hautapaikkojen muistaminen kiellettiin vuosikymmeniksi. Työväenmuseo Werstaan ylläpitämän sivuston tarkoituksena on tallentaa tiedot muistomerkeistä ja näin palvella omaisia, tutkijoita, julkisyhteisöjä ja muita asiasta kiinnostuneita.

Täydennämme sivustoa tietojen karttuessa. Keräämme yleisöltä uusia kuvia ja tietoja haudoista. Toivomme tietoja myös muistomerkkeihin kirjoitetuista nimistä ja päivämääristä. Ota yhteyttä palautelomakkeella tai sähköpostitse punamuistot@tyovaenmuseo.fi

Sivusto pohjaa Ulla-Maija Peltosen Suomen Akatemian tutkimushankkeessa vuonna 2000 tehtyyn kokonaiskartoitukseen vuosina 1918–2000 pystytetyistä muistomerkeistä paikkakunnittain. Ks. Ulla-Maija Peltonen, Muistin paikat. Vuoden 1918 sisällissodan muistamisesta ja unohtamisesta. SKST 894. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2003.

Kansalaissotaan liittyviä valokuvia, esineitä ja painettuja teoksia löytyy Arjenhistoria-verkkoportaalista.

Valitse muistomerkki oheisesta kartasta karttaosoitinta klikkaamalla. Huom. Voit zoomata karttaa + -napilla.

Karttapohjassa näkyvät vain ne muistomerkit, joista meillä on tarkka sijaintitieto koordinaatteineen. Moni muistomerkki on vielä sijoittamatta karttapohjalle. Löytääksesi tällaisia muistomerkkejä, tee tekstihaku. Otamme mielellämme vastaan sijaintitietoja, joita voi etsiskellä esimerkiksi Maanmittauslaitoksen karttapaikka-palvelun avulla.