Punaisten muistomerkki, Lohja Pyhän Laurin hautausmaa

 
Sijainti Pyhän Laurin hautausmaa
Lohja
Suunnittelija
Pystytysvuosi 1944, 1998
Pystyttänyt yhteisö Lohjan työväenyhdistys
Muistomerkin kuvaus Alkuperäisessä muistomerkissä on kuvattuna vuosiluku 1918 sekä kasvot käsiinsä painanut nainen. Lisäosaan on kirjattu menehtyneiden paikallisten nimet. Hautakiven etupuolella on 238 nimeä, mutta taakse on lisätty pieni laatta. Siinä on seitsemän teloitetun nimeä. Listatuista Erland Nurminen otettiin junasta matkalla Tammisaareen ja teloitettiin aseman lähelle hiekkakuoppaan.
Muita tietoja Punaisia lohjalaisia ammuttiin kansalaissodan jälkiselvittelyissä ainakin 53. Näistä suurin osa joko suoraan tai kenttäoikeuden päätöksellä. Suurin yksittäinen teloituspaikka oli Inkoon Västankvarn, jossa läntisen Uudenmaan puhdistamisesta vastaava Länsi-Uudenmaan pataljoona teloitti 19 lohjalaista. Teloituksia enemmän lohjalaisten kohtaloksi koituivat vankileirit.Kansalaissodan päättyessä alkoi punaisten vangitseminen, siirtäminen vankileireille ja tuomitseminen. Erityisen suuri määrä punaisia antautui Lahden tienoilla, joukossa lähes 200 lohjalaisia. Lahden seudulta lohjalaiset siirrettiin yleensä Hämeenlinnan vankileireille, vain pieni osa jäi Lahden Hennalaan. Lohjalaisia pidätettiin ympäri Etelä-Suomea, eniten itse Lohjalla. Kotikunnan vangitsemiset tapahtuivat joko kotona tai Lohjankylässä yhteiskoululla, minne punaisiksi epäiltyjen tuli mennä ilmoittautumaan. Jos epäiltiin olevan syytä, ilmoittautuja vangittiin. Pidätettyjen määränpäänä oli Suomenlinnan vankileiri. Suuri osa Lohjan punaisista, 124 henkeä, menehtyi vankileireillä. Eniten heitä verottivat Hämeenlinnan, Riihimäen ja Lahden vankileirit. Vuoden 1918 vainon uhriksi joutuneiden työläisten hautapatsas pystytettiin Lohjan Pyhän Laurin hautausmaalle vuonna 1944. Sen valmisti somerolainen kivenhakkaamo M. Kangas ja pystytti Lohjan Työväenyhdistys. 24.10.1998 vanha muistomerkki sai täydennyksekseen lisäosan, johon kirjattiin 238 menehtyneen punakaartilaisen nimet. Kaikkien nimiä ei ole saatu selville.
Lähdetiedot SKS:n Kansanrunousarkiston Muistin paikat -aineisto; Koskinen Esa: Veljiksi kaikki ihmiset tulkaa. Lohja 1917 - 1918.
Sijainti kartalla (Maanmittauslaitos)

Klikkaa kuvaa katsoaksesi sitä suurempana. Kuvien käyttö tai kopiointi muuhun tarkoitukseen kielletty.

Takaisin