Punaisten muistomerkki

Sijainti Lamminkylä
Jokioinen
Suunnittelija
Pystytysvuosi 1946
Pystyttänyt yhteisö Lounais-Hämeen työväenjärjestöt
Muistomerkin kuvaus Aidatulla hauta-alueella on punagraniittinen muistomerkki, jossa on kuvattuna salaman pirstoma petäjä, josta versoaa uusi vesa. Teksti: "1918 KERRO JÄLKIPOLVILLE VÄKIVALTA VAIKKA PIRSTOSI MEITÄ. NIIN PÄIVÄ ON NOUSEVA UUSI KUMMULTA TÄLTÄ ON VERSOVA VAPAUS! KANSALAISSODAN JA SITÄ SEURANNEEN TERRORIN UHREINA HENKENSÄ MENETTÄNEIDEN MUISTOA KUNNIOITTAEN PYSTYTTIVÄT LOUNAIS-HÄMEEN TYÖVÄENJÄRJESTÖT V. 1946".
Muita tietoja Lamminkylän joukkohaudassa on paitsi jokioislaisia, myös muualta kerättyjä punaisten ruumiita. Osa vainajista lienee tuotu yhteishautaan vasta vankien ampumiskiellon jälkeen, mutta oletettavasti haudassa on myös paikan päällä ammuttujen ruumiita. Heidän määräänsä ei tiedetä. Hauta-alue oli pitkään hoitamatta, nykyään sitä hoitaa Jokioisten kunta. Työväenjärjestöt käyvät vappuaamuisin viemässä muistomerkille kukkatervehdyksensä.

Jokioisten Lammin kylään liittyvä muistitieto:
" Olen kuullut lapsuudessani ja nuoruudessani seuraavanlaisen tarinan Jokioisten Lammin teloitetuista/haudatuista. Tarinan todenmukaisuutta en osannut nuorena varmistaa mutta kuulin saman tarinan useamman henkilön kertomana.

Ilmeisesti oli jo olemassa teloituskielto tai epäily sen tulosta. Mutta Forssasta olisi lähetetty jokioislaisia ammuttavaksi Jokioisille ja Jokioisilta vastaavasti forssalaisia Forssaaan.Vankikulkueiden kohdatessa toisensa Lammin kylässä, olisi jonkun päähän tullut ajatus siitä, että mitä näitä enempää marssittaa, ammutaan tähän.

Ja näin olisi teloitukset tehty. Ammuttujen määräksi kuulin 10 - 12."

Lähdetiedot Yksityinen tiedonanto
Sijainti kartalla (Maanmittauslaitos)

Klikkaa kuvaa katsoaksesi sitä suurempana. Kuvien käyttö tai kopiointi muuhun tarkoitukseen kielletty.

Takaisin