Punaisten muistomerkki

 
Sijainti Hennala
Lahti
Suunnittelija Jokela, Ahponen
Pystytysvuosi 1949
Pystyttänyt yhteisö Lahden kaupunki
Muistomerkin kuvaus Hennalassa on vuonna 1918 kaatuneitten ja teloitettujen muistopatsas. Reliefin korkeus on 1,8 metriä. Patsas esittää kahta lasta ja äitiä, punaisessa graniitissa on teksti: "HE KAATUIVAT AATTEENSA UHREINA PYRKIESSÄÄN PAREMPAAN TULEVAISUUTEEN".
Muita tietoja Joukkohautaan on haudattu Hennalan vankileirillä sairauksiin, nälkään ja teloituksiin menehtyneitä. Paitsi oman maan, on Hennalaan haudattu monia ulkomaiden kansalaisia, jotka tavalla tai toisella osallistuivat tapauksiin kansalaissodan aikana ja sen jälkeen. Hennalassa ei pidetty tarkkoja tilastoja vangeista, teloitetuista ja nälkään kuolleista samalla tavoin kuin esim. Tammisaaressa ja Suomenlinnassa. On laskettu, että 10 000 vangista kuoli kesä- ja heinäkuun aikana päivittäin nälkään ainakin 50. Lisäksi tulivat teloitetut. Hennalan varsinaiselle kasarmialueelle haudattujen ruumiit on siirretty kaupungin alueella sijaitsevaan yhteishautaan. Muistomerkki sijaitsee Helsinki - Lahti -valtatien varrella Hennalan kasarmien kohdalla tien itäpuolella Helsingin valtatien ja Tapparakadun kulmauksen lähettyvillä Shell-huoltoaseman pohjoispuolella. Graniittisen muistomerkin suunnitteli Jouko Jokela ja siihen kuuluvan reliefin taiteilija Vihtori Ahponen. Muistomerkki on kaupungin oma hankinta ja ensimmäinen yhteiskunnan kustantama muistomerkki.
Lähdetiedot SKS:n Kansanrunousarkiston Muistin paikat -aineisto, Tuomisto Antero (1990): Sotiemme muistomerkit; Työkansan Sanomat 8.6.1949
Sijainti kartalla (Maanmittauslaitos)

Klikkaa kuvaa katsoaksesi sitä suurempana. Kuvien käyttö tai kopiointi muuhun tarkoitukseen kielletty.

Takaisin