”Viiden muisto” muistomerkki

 
Sijainti Mäkiraonmäki
Kannus
Suunnittelija
Pystytysvuosi 2018
Pystyttänyt yhteisö Viiden muisto -kansalaistoimikunta
Muistomerkin kuvaus Lestijokilehden verkkosivulla ilmestyneen jutun mukaan Viiden muisto -kansalaistoimikunta etsintäkuulutti mm. aikoinaan Kannuksen työväenyhdistyksen puheenjohtajana toimineen Nikolai Mikkolan omaisia osallistumaan muistomerkin jukistamiseen. Myös Tammisaaressa 15.7.1918 kuolleen Johannes Pynnösen omaisia kaivattiin samaan tilaisuuteen. Kansalaistoimikunta on hankkinut muistomerkin Mikkolan ja neljän muun vuonna 1918 surmatun miehen muistolle. Muistomerkki paljastettiin Kannuksen Mäkiraonmäellä elokuun 12. päivä 2018. Suojeluskuntalaiset pidättivät Mikkolan, sulkivat Kannuksen veturitalliin ja kyyditsivät Pännäisiin, jossa hänet ammuttiin helmikuussa 1918. Hänen rikoksensa oli kuuluminen työväenliikkeeseen. Lappajärvellä vuonna 1872 syntynyt Nikolai Mikkola muutti Kannuksen sahalle töihin ja avioitunut Maria Adolfiina Polvikosken kanssa. Heillä oli kaikkiaan kymmenen lasta, joista nuorin oli isä-Nikolain kuoleman aikaan vasta 6-vuotias.
Muita tietoja Kannuksessa ei ole ollut aikaisemmin punaisten muistomerkkiä. Veturitalleilla vankeina pidetyt kannuslaiset ja ylivieskalaiset punaiset teloitettiin kunnan hautausmaalla. Vainajien hautapaikasta ei ole tietoa.
Lähdetiedot Yksityisiä tiedonantoja. (Karttalinkki osoittaa Mäkiraonmäen paikan. Muistomerkin sijainti alueella ei ole tiedossa)
Sijainti kartalla (Maanmittauslaitos)

Klikkaa kuvaa katsoaksesi sitä suurempana. Kuvien käyttö tai kopiointi muuhun tarkoitukseen kielletty.

Takaisin